Ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας Stephen Hawking, ίσως η σημαντικότερη μορφή της επιστήμης της εποχής μας, έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 76 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ο Hawking “έφυγε ήσυχα στον ύπνο του” όπως αναφέρει η οικογένειά του, με την ανακοίνωση να σημειώνει.

“Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα”, που ήταν ένας “σπάνιος άνθρωπος” και “σπουδαίος επιστήμονας, το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζήσουν για πολλά χρόνια ακόμη”.

Ήταν ο επιστήμονας που με τις αντισυμβατικές θεωρίες του έδωσε εξηγήσεις για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος κάνοντας προσπάθεια να  εκλαϊκεύσει κάθε έννοια της φυσικής. Είχε δηλώσει μάλιστα πως πίστευε ότι η σημαντικότερη ανακάλυψή του ήταν ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι “εντελώς μαύρες”, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να “αντιληφθούμε πώς μπορεί να λυθούν τα παράδοξα μεταξύ κβαντομηχανικής και γενικής σχετικότητας”,

stephen-hawking-2

Ο Stephen Hawking είχε διαγνωστεί στα 21 του από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία σταδιακά τον οδήγησε σε παράλυση και τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι., ενώ τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί με το φλεγματικό του χιούμορ στο BBC ότι “ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75”, κατάφερε όμως να φτάσει στα 76 του χρόνια, αποτελώντας πέρα από έναν κορυφαίο επιστήμονα και ένα πραγματικό σύμβολο θέλησης.