Τι πιο ωραίο από το να αιχμαλωτίζεις τις στιγμές που περνούν ενισχύοντας τις αναμνήσεις σου με ζωντανές εικόνες. Οι φωτογραφίες μπορούν να σε ταξιδέψουν ακόμη κι αν δεν μπορείς να φύγεις από το γραφείο ή το σπίτι, να σου θυμίσουν αγαπημένες στιγμές του παρελθόντος και να σε κάνουν να τις ξαναζήσεις. Να σε βοηθήσουν να έχεις πάντα μαζί σου αγαπημένα πρόσωπα και μέρη, να θαυμάσεις ό,τι πιο ωραίο έχει αυτός ο πλανήτης, αλλά και να δώσεις στα πράγματα την προσωπική σου οπτική και καλλιτεχνική ματιά.

P10100361-640x338

Όσον αφορά ειδικά το τελευταίο έχεις τώρα την ευκαιρία όχι μόνο να τραβήξεις μία καλή φωτογραφία αλλά και να βραβευτείς γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί ο πρώτος ανοιχτός διαγωνισμός εικόνας PublicMomentsAwards είναι γεγονός και περιμένει τη συμμετοχή σου! Χρησιμοποίησε το κινητό σου ή την κάμερά σου για να καταγράψεις στιγμές από τις Κυριακές σου και μοιράσου τις στο www.publicmoments.gr. Εναλλακτικά, γύρισε ένα extreme βίντεο με τηνaction camera σου ή με το drone σου και πάρε μέρος.

public-moments-640x403

Πώς όμως θα τραβήξεις τέλειες φωτογραφίες από το κινητό ή την κάμερα σου; Πώς θα κάνεις τους πάντες να υποκλιθούν στο φωτογραφικό σου ταλέντο ακόμη κι αν δεν είσαι επαγγελματίας; Η αλήθεια είναι πως πρέπει να δώσεις προσοχή σε κάποια πραγματάκια ώστε να μην την πατήσεις σαν πρωτάρης. Είτε χρησιμοποιείς για τη φωτογράφιση το smartphoneπου έχεις πάντα μαζί σου είτε τη φωτογραφική σου μηχανή, υπάρχουν tips τα οποία αν ακολουθήσεις οι φωτογραφίες σου θα είναι καλύτερες από ποτέ. Βρήκαμε 5+5 tips ανά περίπτωση και σε αφήνουμε να τα μελετήσεις! Μετά θα είσαι έτοιμος να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό των Public και να κερδίσεις τις εντυπώσεις αλλά και βραβεία για τις υπέροχες φωτογραφίες σου.

SmartphoneTips

  1. Εστίασε σωστά

Πριν τραβήξεις μία φωτογραφία, φρόντισε να κάνεις focus, να εστιάσεις δηλαδή σωστά. Στην περίπτωση των smartphones θα το κάνεις από την οθόνη αφής τους κάνοντας tap μέσα σ’ αυτή στο σημείο που θέλεις να κάνεις focus. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνεις να εστιάσεις σωστά, δοκίμασε να αλλάξεις θέση στο smartphone (π.χ. να μετακινηθείς προς τα πίσω). Μία σωστή εστίαση θα σε απαλλάξει από φωτογραφίες που απλά πιάνουν χώρο στο κινητό και καταστρέφουν μία υπέροχη ανάμνηση.

  1. Μη χρησιμοποιείς το ψηφιακό zoom

Μην ξεχνάς ότι τραβάς με το smartphone και αυτό όσο καλή κάμερα και αν έχει δεν είναι ψηφιακή φωτογραφική. Άρα το zoom απλά πρέπει να το ξεχάσεις. Τα smartphones προσφέρουν μόνο ψηφιακό zoom (πλην εξαιρέσεων που δύσκολα θα έχεις στην κατοχή σου) έτσι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το χρησιμοποιήσεις, εκτός και αν απλά θέλεις να δεις κάτι καλύτερα χωρίς να σε ενδιαφέρει η ποιότητα που θα προκύψει. Σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι και χωρίς τη χρήση zoom, κάνοντας απλά crop σε μία φωτό στο σημείο που σε ενδιαφέρει, θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

smartphone-photography-640x424

  1. Προτίμησε το φυσικό φωτισμό του περιβάλλοντος από τη χρήση flash

Ένα tip που θα σου φανεί χρήσιμο και σε κάποιες φωτογραφίσεις με ψηφιακή μηχανή, ωστόσο σε περίπτωση φωτογραφίσεων με smartphones είναι must. Καλύτερα απέφυγε το flash. Απλά ξέχνα το! Τα περισσότερα flash δεν προσφέρουν και πολλά πράγματα, πέρα από το να υπερφωτίζουν περιοχές με κακό πολλές φορές αποτέλεσμα. Ναι μεν είναι χρήσιμα όταν είναι ανάγκη να τραβήξεις μία φωτό σε υπερβολικά σκοτεινό χώρο και θέλεις να… φαίνεται κάτι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις καταστρέφουν τη φυσικότητα μίας φωτογραφίας. Βέβαια, έχε υπόψη σου ότι οι φωτό χωρίς φλας θέλουν πολύ σταθερό χέρι, επομένως για δύσκολες περιπτώσεις ίσως ένα μικρό… τρίποδο να σε σώσει.

  1. Χρησιμοποίησε την πίσω και όχι την εμπρόσθια κάμερα του smartphoneσου

Αυτονόητο αλλά μην ξεχνιέσαι με τις selfies. Τις καλύτερες φωτό θα τις βγάλεις σε κάθε περίπτωση με την πίσω κάμερα της συσκευής σου, εκτός κι αν έχεις στην κατοχή σου ένα από τα ελάχιστα κινητά που έχουν ίδια εμπρόσθια και οπίσθια κάμερα. Μπορεί αν θέλεις να τραβήξεις σέλφι με τους φίλους σου να πρέπει να κάνεις τον… τιραμόλα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο αν τραβήξεις τη φωτό με την κεντρική κάμερα της συσκευής σου. Άσε λοιπόν τη front camera μόνο για τους προσωπικούς πειραματισμούς σου (βλέπε duck face) μπροστά στο φακό.

  1. Δοκίμασε εναλλακτικά cameraapps

Οι πρόσφατες εκδόσεις των βασικών λειτουργικών, όπως το Android και το iOS, ενσωματώνουν camera API. Έτσι, με τη βοήθεια third-party camera apps έχεις πλέον περισσότερες δυνατότητες απ’ ό,τι με τις basic εφαρμογές του κινητού σου. Οι εφαρμογές αυτές σου προσφέρουν περισσότερες επιλογές ελέγχου στην κάμερα του smartphone σου, οπότε με λίγες γνώσεις μπορείς να κάνεις μικρά θαυματάκια σε μία συσκευή που η κάμερά της αρχικά σε είχε απογοητεύσει…

 Διάβασε 5 ακόμη tips για φωτογραφίσεις με την ψηφιακή σου στο digitallife.gr