Είναι 16:00 την Κυριακή, έχετε ακόμα ώρες του Σαββατοκύριακου για να απολαύσετε και ωστόσο, το μυαλό σας έχει προχωρήσει στο αύριο το πρωί – και όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνετε.

Ο «Κυριακάτικος τρόμος» – όταν το άγχος της Δευτέρας εισχωρεί στην Κυριακή – είναι συνηθισμένο. Μια πρόσφατη έρευνα σε 2.000 ενήλικες έδειξε ότι το 88% βιώνει τακτικά άγχος καθώς πλησιάζει η Κυριακή με τις 3.58 μ.μ. της Κυριακής να είναι η πιο πιθανή ώρα για να ξεκινήσουν οι ανησυχίες.

Με ψυχολογικούς όρους, η τάση να σκέφτεσαι πολύ μπροστά είναι γνωστή ως «μελλοντικό ταξίδι», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Lucy Beresford.

«Είναι σημάδι άγχους και ότι δεν μπορείς να μείνεις στη στιγμή», λέει στην HuffPost UK. «Για τους περισσότερους ανθρώπους, η Κυριακή είναι πολύ διαφορετική σε τόνο από τη Δευτέρα, οπότε ο κυριακάτικος τρόμος είναι όταν προβάλλεις τον εαυτό σου στο μέλλον, εστιάζοντας στα ερεθίσματα που περιμένεις να αντιμετωπίσεις την επόμενη μέρα».

Εκτός από το να καταστρέφει την Κυριακή σας, μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία σας, αν δεν τον ελέγχετε, προσθέτει η Beresford. Εάν δεν χαλαρώνουμε στο χρόνο διακοπής από την δουλειά, μπορεί να μας αφήσει να νιώθουμε άγχος, λέει, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ή την διατροφή μας.

«Επίσης, υπερδιεγείρουμε τις αντιδράσεις μας για μάχη ή φυγή προβλέποντας τα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή την παρουσίαση που πρέπει να κάνουμε, αυτή την αμήχανη συνομιλία με έναν πελάτη ή ακόμα και να πετάξουμε τα σκουπίδια μια βροχερή μέρα», λέει.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να κρατάμε τη Δευτέρα στη θέση που της αξίζει και να διασφαλίσουμε ότι θα απολαύσουμε κάθε στιγμή του Σαββατοκύριακου;

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη πτυχή της δουλειάς σας που σκέφτεστε επανειλημμένα την Κυριακή το βράδυ – στη συνέχεια κάντε ένα σχέδιο για να την αντιμετωπίσετε.

«Αντί να μπαίνεις στον ίδιο κύκλο κάθε Κυριακή, σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας στην εργασία», λέει στην HuffPost UK.

«Θα έπρεπε, ίσως, να συζητάτε με το αφεντικό σας για το γεγονός ότι σας δίνεται περισσότερη δουλειά από ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να πραγματοποιήσετε σε μια εβδομάδα; Έχει ξεφύγει από τον έλεγχο η συμπεριφορά ενός συναδέλφου και πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον γι’ αυτό;».

Ένας άλλος τρόπος για να πάρετε τον έλεγχο, προσθέτει, είναι να αποφύγετε να αφήσετε όλη την προετοιμασία για το πρωί της Δευτέρας στο τέλος της ημέρας την Κυριακή.

Η δημιουργία μιας Κυριακάτικης απογευματινής ή βραδινής τελετουργίας που μπορεί να «απασχολήσει τον εαυτό σας και να ηρεμήσει τα νεύρα σας» μπορεί επίσης να απαλύνει τον τρόμο, καθώς αυτό δίνει χρόνο για τροφή.

«Απομακρύνετε τις δουλειές σας και κάντε ένα βραδινό τελετουργικό μπάνιο και μετά απολαύστε ένα επεισόδιο της τελευταίας αγαπημένης σας σειράς στο Netflix, ένα δείπνο με στενούς φίλους ή μερικές ώρες σε ένα ευχάριστο χόμπι», λέει ο Fuller.

Η έξοδος έξω για έναν γρήγορο περίπατο μπορεί επίσης να βοηθήσει, προσθέτει η Beresford. «Κουνήστε τα χέρια σας καθώς το κάνετε», συμβουλεύει, «και καθώς πλησιάζει το βράδυ, γράψτε πέντε εκπληκτικά ή όμορφα πράγματα που είδατε ή κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σας κρατήσουν στο κυριακάτικο headspace».

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, το κλειδί για να νικήσετε τα «μελλοντικά ταξίδια» είναι να κρατήσετε τον εαυτό σας στο εδώ και τώρα, λέει η Beresford.

«Όταν ο τρόμος της Κυριακής χτυπά, οδηγήστε απαλά τον εαυτό σας πίσω για να ζήσετε τη στιγμή», εξηγεί. «Εστιάστε στο σημείο που βρίσκεστε – κάθεστε ή στέκεστε – νιώστε τα πόδια σας στο έδαφος και πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές, αφήνοντάς τα να βγουν όσο πιο αργά μπορείτε. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το να έχεις επίγνωση».

«Είτε ψιλοκόβετε καρότα για το μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής είτε λούζεστε μετά το δείπνο, κάντε πράγματα που σας κρατούν συγκεντρωμένους στο εδώ και τώρα – αισθανθείτε πραγματικά την υφή των καρότων ή του αφρισμένου νερού στα χέρια σας .»

Και τέλος, μπορεί να είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι μερικές φορές, η ιδέα της Δευτέρας είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από την ίδια την ημέρα. Για να αλλάξετε τη σκέψη σας, δώστε στον εαυτό σας κάτι να περιμένει με ανυπομονησία, ξεκινώντας την εβδομάδα με μια απόλαυση – ένα ωραίο πρωινό ή τον αγαπημένο σας καφέ. Αυτές οι μικρές πράξεις αυτοφροντίδας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.