Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, βρίσκεται σήμερα στην χώρα μας για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019.


Αφού παραιτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Άντι Ρίνε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επίλεξε την Σάνα Μαρίν για να αναλάβει τη θέση του. Είναι 37 ετών και γεννήθηκε στο Ελσίνκι, η ίδια δηλώνει για τον εαυτό της ως «παιδί ουράνιου τόξου», διότι μεγάλωσε με δυο μητέρες, με την βιολογική μητέρα της και την σύντροφο της. Ο πατέρας της αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού και είχε οικονομικά θέματα κάτι που οδήγησε τους γονείς της στο να χωρίσουν. Είναι παντρεμένη με τον Μάρκους Ράικονεν, με τον οποίο απέκτησε και μια κόρη, την Έμμα, 4 ετών.

Όπως δήλωσε η ίδια ήταν η μόνη από την οικογένεια της που φοίτησε σε Πανεπιστήμιο ακολουθώντας σπουδές στην  Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε. Πάντα της άρεσε να ασχολείται με τα κοινά και την πολιτική και απο το 2012 είναι ενεργό μέλος στην Πολιτική της χώρας της.

«Ο κόσμος πολλές φορές δεν μας αναγνώριζε ως μια πραγματική οικογένεια ή ίση με τους άλλους. Αλλά δεν έπεσε θύμα εκφοβισμού. Ακόμα και όταν ήμουν μικρή, ήμουν πολύ ειλικρινής και πεισματάρα. Δεν θα δεχόμουν τίποτα με ευκολία. Για μένα οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν πρόκειται για μια άποψη. Είναι το θεμέλια όλων» δηλώνει η Σάνα αναφέροντας η μητέρα της ήταν πάντα υποστηρικτική και την έκανε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε.

Ένα γεγονός που προκάλεσε μεγάλο ντόρο και πήρε δημόσια έκταση ήταν τον Οκτώβριο του 2020: Η Σάνα φωτογραφήθηκε για το φινλανδικό περιοδικό Trendi φορώντας ένα μπλέιζερ σακάκι χωρίς τίποτα από κάτω και κατηγορήθηκε οτι υποτιμά το αξίωμα της.