Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν! Σήμερα, έχουμε την τέλεια δικαιολογία να απολαύσουμε το αγαπημένο σφολιατοειδές. Γιορτή είναι …κρίμα να πάει χαμένη η ευκαιρία. Ακόμη, θα μάθουμε για την ιστορία του κρουασάν και πως έγινε τόσο διαδεδομένο.

κρουασάν

Ο μύθος λέει ότι το κρουασάν πρωτοεμφανίστηκε το 1683, όταν οι Οθωμανοί πολιόρκησαν την Βιέννη της Αυστρίας. Οι Τούρκοι προσπάθησαν επανειλημμένα να καταλάβουν την πόλη των Αψβούργων, αλλά χωρίς επιτυχία. Για αυτό και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα υπόγεια τούνελ της Βιέννης. Ωστόσο, οι φουρνάρηδες της Βιέννης που δούλευαν σε υπόγεια, ψήνοντας την πραμάτεια τους άκουσαν τους θορύβους που έκανε ο τούρκικος στρατός και ειδοποίησαν άμεσα την φρουρά της πόλης.

Για τις υπηρεσίες τους, οι φούρναρηδες έλαβαν τιμές και ευχαριστίες. Στην γιορτή που ακολούθησε, έψησαν ψωμιά σε σχήμα μισοφέγγαρου – το σύμβολο της Οθομανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, όταν ηττήθηκαν οι Τούρκοι, έγινε παράδοση να τρώνε οι κάτοικοι αυτό το ψωμάκι μαζί με τον καφέ τους!

Επίσης, λέγεται ότι εκατό χρόνια μετά η Μαρία Αντουανέτα εισήγαγε το σφολιατοειδές στην Γαλλία και του έδωσε το όνομα κρουασάν που είναι η γαλλική λέξη για την αντίστοιχη γερμανική “kipferl” που σημαίνει ημισέλινος. Άλλες ιστορικές πηγές λένε ότι το ψωμάκι Kipferl υπήρχε στην Αυστρία ήδη από τον 13ο αιώνα.

Η ακριβής συνταγή του κρουασάν που ξέρουμε σήμερα ανήκει στον Αυστριακό αξιωματικό, August Zang. Το 1939 άνοιξε ένα βιεννέζικο φούρνο στο Παρίσι όπου έφερε τις αυστριακές τεχνικές στην Γαλλία. Οι παλαιότερες καταγραφές λένε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν άρχισε να γιορτάζεται το 2006.