Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε τη λέξη skateboard, φανταζόμαστε μια σανίδα με ροδάκια, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα νεαρής ηλικίας να πραγματοποιούν περίτεχνα κόλπα σε ράμπες και πεζοδρόμια. Σίγουρα όμως είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Λίγοι γνωρίζουν ότι το skateboarding γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 από μερικούς σέρφερ στην Καλιφόρνια. Αναζητούσαν μια δραστηριότητα για την περίοδο που τα κύματα ήταν επίπεδα, με αποτέλεσμα γρήγορα το “surf του πεζοδρομίου” να γίνει εξαιρετικά δημοφιλές. Σήμερα πια το άθλημα έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και τίποτα δε θυμίζει τα βήματα που έκαναν οι πρώτοι του είδους. Εκτός από ολυμπιακό άθλημα, το skateboard μπορεί να λειτουργήσει ακόμα κι ως εργαλείο ενσωμάτωσης.

Η United Colors of Benetton ξεκίνησε φέτος την άνοιξη ένα ταξίδι, αναζητώντας, σε όλο τον κόσμο, έργα και απλούς ανθρώπους που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον και δεσμεύονται να το οικοδομήσουν. Η ομάδα έφτασε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου μια ομάδα εθελοντών χρησιμοποιεί τα skateboard ως εργαλείο ενσωμάτωσης.

Ένα πάρκο skate “ανοιχτό” σε κάθε εθνικότητα

Το Skate Nation ιδρύθηκε το 2015. Ήταν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή ανθρώπων που έφταναν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αποτελεί ένα πάρκο skate που υποδέχεται νέους αλλοδαπούς, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, βοηθώντας τους να ενταχθούν στη σουηδική κοινωνία. Μέχρι σήμερα το Skate Nation έχει φιλοξενήσει πάνω από 1.500 νέους από είκοσι διαφορετικές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, το Κουρδιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Αιθιοπία, η Ερυθραία και η Γκάνα. Οι νέοι συναντιούνται εκεί μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Ανάμεσα στις ράμπες του πάρκου όχι μόνο εκπαιδεύονται για να κρατήσουν την ισορροπία τους πάνω στη σανίδα, αλλά κυρίως δημιουργούν φιλίες, μαθαίνουν σουηδικά και βρίσκουν πόρους που διαφορετικά δεν θα τους ήταν διαθέσιμοι.

Ο φωτογράφος James Mollison, ο οποίος επισκέφθηκε το skate park και φωτογράφισε τα όσα διαδραματίζονται εκεί. Για την περίσταση, χρησιμοποιήθηκαν ρούχα από την παιδική συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2021 της United Colors of Benetton, η οποία ανέκαθεν προωθούσε τις αξίες της ανεκτικότητας και της ενσωμάτωσης. Οι λήψεις του Mollison, μαζί με ένα μίνι-ντοκιμαντέρ, θα δημοσιευτούν στον ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της United Colors of Benetton.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε επίσης: Η Praktiker Hellas πιστή στη δέσμευσή της, στηρίζει έμπρακτα τους συνανθρώπους μας – Πρόγραμμα «Αρωγή Πυρόπληκτων» | Thats Life. Life as it is!