Το πρόσφατο τηλεοπτικό σποτ της IKEA, μας γέμισε με έντονα συναισθήματα και ομολογουμένως μας συγκίνησε! Πρωταγωνιστές δύο σκυλάκια που μπορεί η μοίρα να τα χωρίζει, ωστόσο δεν ξεχνάει το ένα το άλλο και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά! Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία αγάπης που εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι της διαφημιστικής εταιρείας Ogilvy και η οποία μας ξυπνάει τα καλύτερα συναισθήματα για τους σκύλους, ένα από τα πιο γλυκά πλάσματα που υπάρχουν στον κόσμο! Για αυτό και με αφορμή την ξεχωριστή αυτή καμπάνια, οι γραμμές που ακολουθούν είναι αφιερωμένες στον καλύτερο και (πιο πιστό) φίλο του ανθρώπου…

Ο σκύλος είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό «κατοικίδιο», αλλά πρόκειται για έναν «σύντροφο» που μένει κοντά στον άνθρωπο για μια… ζωή! Η σχέση ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους είναι βαθιά και χάνεται μέσα στους αιώνες. Και οι δύο άρχισαν να συμβιώνουν μαζί πριν από περίπου 15.000 χρόνια, όταν οι αρχέγονες ράτσες των πρώτων σκύλων ακολούθησαν ομάδες νομάδων στην ανατολική Ασία. Σύμφωνα με ιστορικές μελέτες, η σχέση τους αναπτύχθηκε με αμοιβαίο τρόπο, από τη στιγμή που τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι θεωρούνται φύσει κοινωνικά όντα. Παρόλο που ο σκύλος μοιράζεται το 99%του DNA του με τον λύκο, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν έχει καμία σχέση με τον «μακρινό του ξάδελφο», ο οποίος εμφανίζει μια πιο σκεπτικιστική και αμυντική στάση απέναντι στον άνθρωπο. Ο σκύλος από την μεριά του είναι πολύ πιο στοργικός, απολαμβάνοντας πάντοτε την προσοχή που του δείχνεις.

Ο σκύλος έχει αποδείξει μέσα στους αιώνες ότι ζει με τον άνθρωπο με τρόπο συμβιωτικό. Πόσες και πόσες φορές δεν νιώθουμε μια αγαλλίαση στην ψυχή μας, όταν δούμε τον σκύλο μας να κουνάει χαρούμενα την ουρά του, ενώ εμείς είχαμε την πιο δύσκολη μέρα στη ζωή μας. Πέραν όμως της ψυχολογικής στήριξης που μπορεί να μας δώσει ένας σκύλος, χρησιμοποιείται και σε πολλές εργασίες, όπως για παράδειγμα είναι η προστασία των κοπαδιών, το κυνήγι, ή η υποστήριξη των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Και όσον αφορά την υγεία μας, φυσικά κι ένας σκύλος μπορεί να ωφελήσει πραγματικά τον άνθρωπο, καθώς σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η συμβίωση ενός ανθρώπου με ένα σκύλο συνδέεται με την επιμήκυνση του μέσου όρου ζωής, συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ παράλληλα μπορεί ακόμη και να μειώσει τις αλλεργίες και το άσθμα στα μικρά παιδιά.

Για αυτό και ο σκύλος με τον άνθρωπο είναι τόσο δεμένοι… Ωστόσο, και οι δύο χρειάζονται το πιο ζεστό σπιτικό και αυτό είναι κάτι που θα το βρουν μόνο στα καταστήματα IKEA! Άλλωστε και οι δύο χρειάζονται αξίζει πάντοτε το καλύτερο!