Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τα Μέσα, τη σχολική κοινότητα, την Πολιτεία, ολόκληρη την κοινωνία, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει το κύμα της βίας.Στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας πιστεύουμε ότι ακόμα και ένα τσουνάμι έχει μια αφετηρία, μια αιτία. Ήρθε η ώρα μικροί και μεγάλοι να τη διερευνήσουμε.Σε τρία Σαββατοκύριακα, γονείς και έφηβοι καθόμαστε στα θρανία και με όχημα μικρού μήκους ταινίες για το bullying, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, τη νεανική παραβατικότητα, μαθαίνουμε για τις υπόγειες διαδρομές της βίας, βρίσκουμε εξήγηση για τις πιο ανεξήγητες αντιδράσεις και επανασυνθέτουμε τις άμυνες.

Κλείστε μια θέση σήμερα

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

Σαββατοκύριακο 9 & 10 Μαρτίου 

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Κότα (Chicken, Μικαέλ Γκοντέν, 2021), συζητάμε για την πίεση που ασκείται από την παρέα σε εφήβους για να κάνουν παραβατικά ή επικίνδυνα πράγματα. Η ανάγκη να αναδείξει κάποιος τις δυνατότητές του ή και να γίνει αρεστός μπορεί να γίνει το «όχημα» για να ξεπεράσει προσωπικά όρια και αξίες.

Σάββατο 9 Μαρτίου 17:00 – 18:30Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)

Με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα, συζητάμε για τη σχέση με τα παιδιά του ίδιου και του άλλου φύλου, τη σχέση με τους γονείς, έτσι όπως διαφαίνεται μέσα από την ταινία και την επιρροή των γονιών σε αυτή τη δύσκολη ηλικία.

Κάντε τη κράτησή σας εδώ.

Κυριακή 10 Μαρτίου 12:00 – 13:30Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, το φόβο της απόρριψης και την ανάγκη ένταξης και ταύτισης σε μία ομάδα συνομηλίκων. Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

Κάντε τη κράτησή σας εδώ.

Το θέμα της οικογενειακής βίας και οι επιπτώσεις του στα παιδιά και τους εφήβους έχει απασχολήσει για δεκαετίες την ερευνητική κοινότητα: η θεωρία του κύκλου της βίας, οι στρατηγικές αντιμετώπισης που υιοθετούνται, το ενδεχόμενο ψυχικό τραύμα, αλλά και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μερικές από τις συνηθέστερες υπό μελέτη έννοιες.

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Καμουφλάζ (Camouflage, Μπρεγκτ Φερχάγκεν, 2022), συζητάμε για το πώς αναδεικνύεται το αναπόφευκτο «αποτύπωμα» του βιώματος της ενδο-οικογενειακής βίας στην καθημερινότητα ενός εφήβου, πώς «φωτίζεται» η πιθανότητα της διαφοροποίησής του και η υιοθέτηση μιας θέσης που δεν τον καθιστά συνεχιστή του κύκλου στον οποίο βρίσκεται.

Σάββατο 6 Απριλίου 17:00 – 18:30Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)

Με τη Κέλλυ Μωραΐτη, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο, συζητάμε για τις πτυχές που έχει αξία να καλλιεργηθούν και να αναδειχθούν στα παιδιά, προκειμένου να είναι σε θέση να ενδυναμωθούν και να δημιουργήσουν εναλλακτικές «απαντήσεις» στη βία, σε όποιο πλαίσιο και αν τη βιώνουν.

Κάντε τη κράτησή σας εδώ.

Κυριακή 7 Απριλίου 12:00 – 13:30Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, πώς μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της βίας και να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο πιο κοντά στον εαυτό τους. Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος 

Κάντε τη κράτησή σας εδώ.

Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου  

Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Στη Γωνία (Around The Corner, Μαρτίν Τουρκ, 2022), συζητάμε για τον εκφοβισμό, τη μικρή παραβατικότητα και τα αντίποινα. Πώς δομείται μια φιλία, σε τι βάσεις, αλλά κυρίως συζητάμε για τη μοναξιά των εφήβων σε έναν κόσμο όπου αναδύεται και η μοναξιά των ενηλίκων.

Σάββατο 13 Απριλίου 17:00 – 18:30Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)

Με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα, συζητάμε για την ανάγκη σύνδεσης που αναδεικνύει τις βαθύτερες ελλείψεις αλλά και την «πείνα» των παιδιών για όσα συναισθηματικά στερούνται.

Κάντε τη κράτησή σας εδώ.

Κυριακή 14 Απριλίου 12:00 – 13:30Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ 

Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, πώς από την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε και πώς η παρορμητικότητα και η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος

Κάντε τη κράτησή σας εδώ.

Αγοράστε τα εισητήριά σας εδώ