Άλλο ένα βήμα στην σταδιακή άρση των μέτρων για την επιστροφή μας στην κανονικότητα είναι να ανοίξουν επιτέλους και τα καφέ και τα εστιατόρια. Φυσικά, δεν θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά όπως πριν την πανδημία καθώς αυτό ενέχει μεγάλους κινδύνους διασποράς του ιού. Έτσι, έχουν δοθεί πολλές ειδικές οδηγίες προς καταστηματάρχες και πελάτες οι οποίες πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα. Ας δούμε τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα στην εστίαση και πως θα κινηθούμε:

Τα κυβερνητικά μέτρα για την εστίαση προβλέπουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι.

Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων. Για τα καταστήματα εστίασης που δεν έχουν εξωτερικά τραπέζια θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πληρώσουν λιγότερα δημοτικά τέλη.

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για το άνοιγμα σε καφέ και εστιατόρια

καφέ εστιατόρια

Από τον οδηγό του ΕΦΕΤ για την επανεκκίνηση των χώρων εστίασης, προβλέπονται τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
  • Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασανσέρ.
  • Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
  • Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.
  • Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
  • Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
  • Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς.
  • Για επιπλέον προστασία προτείνεται χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
  • Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
  • Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)
  • Οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.

Δείτε ακόμη: Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά και οι αρχαιολογικοί χώροι; Τι θα ισχύσει;