Ένας pastry chef ειδικεύεται στη δημιουργία ψωμιών, επιδορπίων και αλμυρών γευμάτων. Ο σεφ μπορεί να εργάζεται σε αρτοποιείο, εστιατόριο ή ακόμη και σε εταιρεία εστίασης. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή είσαι γλυκατζής, δεν σημαίνει ότι μια καριέρα ως chef ζαχαροπλαστικής είναι η σωστή επιλογή για εσένα. Αν όμως έχεις κάποιο ή μερικά από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, μάλλον μπορεί και να σου ταιριάζει. Πάμε.

 

1. Προσοχή στην λεπτομέρεια

Οι pastry chefs πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και λεπτομερείς. Συχνά, η περίπλοκη διακόσμιση στις γαμήλιες τούρτες και τα περίτεχνα και περίπλοκα επιδόρπια απαιτούν μεγάλη ακρίβεια. Ως pastry chef, θα πρέπει να είσαι σε θέση να παρατηρήσεις και να διορθώσεις ακόμα και το πιο ανεπαίσθητο ελάττωμα, πριν το πιάτο φτάσει στον πελάτη.

 

2. Υπομονή

Η προετοιμασία μιας γαμήλιας τούρτας με πολλαπλές γεύσεις, ή η παρασκευή ενός σουφλέ στη μέση της ώρας αιχμής, απαιτεί υπομονή εκ μέρους του pastry chef. Το να είσαι υπερβολικά θυμωμένος ή απογοητευμένος μπορεί να σε κάνει να βιαστείς και να υπονομεύσεις την ακεραιότητα του φαγητού. Είναι σημαντικό για έναν pastry chef να παραμένει ήρεμος και σίγουρος σε οποιαδήποτε περίπτωση.

 

3. Δημιουργικότητα

Βασιλικός και βότανα σε επιδόρπια. Πιπεριές και σοκολάτα. Η μαγειρική εξελίσσεται συνεχώς, και οι pastry chefs δημιουργούν νέους γευστικούς συνδυασμούς όλη την ώρα. Ένας pastry chef πρέπει να έχει μια έμφυτη αίσθηση δημιουργικότητας, για να ανακαλύψει νέα και συναρπαστικά πιάτα που, όχι μόνο θα ευχαριστούν τον ουρανίσκο του πελάτη, αλλά θα βοηθήσουν τον σεφ να κερδίσει αναγνώριση και σεβασμό στον χώρο.

 

4. Αφοσίωση

Οι pastry chefs ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, τρία χρόνια ως μαθητευόμενοι σε εστιατόρια και κουζίνες, πριν κερδίσουν – δικαιωματικά – τη δική τους κουζίνα ή ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση ζαχαροπλαστικής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πλύσιμο πιάτων, προετοιμασία φαγητού για ώρες το πρωί ή καθαρισμό της κουζίνας αργά το βράδυ. Επιπλέον, οι περισσότεροι pastry chefs παρακολουθούν μαθήματα μαγειρικής, τα οποία είναι συνήθως διετές ή τετραετές πρόγραμμα. Για να ανέλθεις στον συγκεκριμένο τομέα, πρέπει να είσαι  αφοσιωμένος στην τέχνη σου και να είσαι πρόθυμος να στάξεις στη δουλειά για να μάθεις το επάγγελμα.

 

5. Σκληρός

Οι πελάτες δεν θα είναι ικανοποιημένοι όλη την ώρα. Ένας pastry chef πρέπει να είναι “δεκτικός στα παράπονα” για να χειριστεί την κριτική, ειδικά εάν αισθάνεται ότι είναι άδικη. Δεν θα επικρίνουν μόνο οι πελάτες τη δουλειά σου, αλλά και οι συνάδελφοί σου. Ως μαθητευόμενος, οι ανώτεροι σεφ θα κρίνουν επίσης το φαγητό σου, κάτι το οποίο θα χρειαστεί να δεχτείς ευγενικά. Το να είσαι σε θέση να χειριστείς, να ξεπεράσεις και να αλλάξεις τις συνταγές σου με βάση τα αρνητικά σχόλια, θα σε βοηθήσει να γίνεις ο καλύτερος στην τέχνη σου.

 

 

Αν, λοιπόν, έχεις κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, και πιστεύεις ότι το’ χεις – και θες να δοκιμάσεις και τις δυνάμεις σου – ο Εκπαιδευτικός Όμιλος LE MONDE, η κορυφαία σχολή γαστρονομικών, τουριστικών και ξενοδοχειακών σπουδών, προσφέρει σε ενδιαφερόμενους επίδοξους Chefs & Pastry Chefs από όλη την Ελλάδα, μία ακόμα Δωρεάν Εκπαιδευτική Εμπειρία, με το LE MONDE Bootcamp September Edition.

 

 

Συγκεκριμένα, από τις 10 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, η LE MONDE θα υποδεχθεί, στις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις της στο Μοσχάτο, νέους και νέες επίδοξους Chefs & Pastry Chefs, 17 έως 40 ετών, που αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και επιθυμούν να ζήσουν από κοντά την εκπαιδευτική εμπειρία της LE MONDE. Οι τυχεροί που θέλουν να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εντελώς δωρεάν 3ήμερο εκπαιδευτικό LE MONDE Bootcamp September Edition, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο site www.lemonde.edu.gr/bootcamp,από τις 21/08 έως και τις 03/09 (23:59).