Οι πράσινες γέφυρες (bio-bridges) είναι μονοπάτια κατά μήκος αποψιλωμένων ή υποβαθμισμένων ενδιαιτημάτων (βιοτόπων) που έχουν αποκατασταθεί με σκοπό να ενώσουν δύο περιοχές του δάσους με υψηλή βιοποικιλότητα και να συνδέσουν απομονωμένα και απειλούμενα είδη ζώων δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε αυτά όσο και στις τοπικές κοινότητες να ευδοκιμήσουν.

75 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δασικών εκτάσεων στο Βιετνάμ, την Ινδία και σε άλλες περιοχές θα αναγεννηθούν και θα προστατευτούν.

Η The Body Shop σήμερα αποκαλύπτει τα σχέδια της για το νέο της πρόγραμμα πράσινες γέφυρες, το οποίο έχει ως στόχο να αναγεννήσει 75 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα δασικών εκτάσεων και να προστατεύσει το δάσος από την εκμετάλλευση, τη λαθροθηρία και τη μη βιώσιμη συγκομιδή. Οι πράσινες γέφυρες αναγεννούν και επανασυνδέουν μονοπάτια/διαδρόμους ανάμεσα σε υγιή τροπικά δάση, συνδέοντας απομονωμένα και απειλούμενα ζώα και φυτά και επιτρέποντας τους να αναγεννηθούν και να ευδοκιμήσουν. Ένα άλλο αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος είναι η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στην μακροπρόθεσμη προστασία των ενδιαιτημάτων (βιότοπων), βοηθώντας στο να παρέχουν ένα πιο αειφόρο τρόπο ζωής στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αλλά και στις παρακείμενες τοποθεσίες.

Η The Body Shop προμηθεύεται συστατικά από όλο τον κόσμο.
Η προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη βοηθάει στο να διασφαλιστεί ένα μακροπρόθεσμο, υγιές και ακμάζον περιβάλλον για αυτά τα συστατικά, καθώς και στην προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα πράσινες γέφυρες είναι ένας βασικός στόχος της Δέσμευσης Enrich Not Exploit™ της The Body Shop, η οποία έχει ως στόχο να κάνει τη The Body Shop την πιο ηθική και πραγματικά αειφόρο παγκόσμια επιχείρηση στον κόσμο.

Το πρώτο project είναι στο δάσος Khe Nuoc Trong στο Βόρειο και Κεντρικό Βιετνάμ, που είναι το σπίτι για κάποια σπάνια είδη όπως η κόκκινη μαϊμού από το Βιετνάμ (Red Shanked Douc), ο Ασιατικός μονόκερος Saola, ένα από τα πιο σπάνια ζώα στη γη, η Βεγγάλη αργή Loris (Bengal Slow Loris) και ο πύθωνας Βιρμανίας (Burmese Python). Αυτά τα είδη απειλούνται από τη λαθροθηρία, το κυνήγι για τροφή και την παραγωγή φαρμάκων καθώς και την παράνομη υλοτομία, ενώ τα κοντινά ενδιαιτήματα εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις του «Πορτοκαλί παράγοντα» που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Μάλιστα η The Body Shop τοποθέτησε 5 διακοσμητικές ρέπλικες μαϊμούδων των 1.8 μέτρων στην Γέφυρα Ουεστμίνστερ του Λονδίνου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις πράσινες γέφυρες, μια νέα πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση και την προστασία απειλούμενων ενδιαιτημάτων σε όλο τον κόσμο.

1

Με φόντο το Big Ben, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μαϊμούδες κυριαρχούν στο Λονδρέζικο τοπίο και συμβολίζουν την περιβαλλοντική ανάγκη για τη σύνδεση των ενδιαιτημάτων και την αποκατάσταση των εκφυλισμένων ενδιαιτημάτων.

Οι μαϊμούδες που  τοποθετήθηκαν στην Γέφυρα του Ουεστμίνστερ αντιπροσωπεύουν ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος, την κόκκινη μαϊμού από το Βιετνάμ (Red Shanked Douc), η οποία ζει στο δάσος Khe Nuoc Trong στο Βόρειο και Κεντρικό Βιετνάμ. Το δάσος Khe Nuoc Trong είναι η τοποθεσία του πρώτου έργου της The Body Shop πράσινες γέφυρες και είναι ένας απειλούμενος βιότοπος λόγω του κυνηγιού για  τρόφιμα και φάρμακα και της παράνομης υλοτομίας, με τις παρακείμενες περιοχές να εξακολουθούν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις του Πορτοκαλί παράγοντα (Agent Orange) που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Ο όρος «Πορτοκαλί παράγοντας» είναι η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν από το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ.

Σε αυτό το πρώτο έργο, η The Body Shop συνεργάζεται με τη MKO Word Land Trust και το συνεργάτη της στο Βιετνάμ, Viet Nature Conservation Centre, για την προστασία της περιοχής και των απειλούμενων άγριων ζώων μέσα από  τακτικές περιπολίες και τη χρήση της Yπέρυθρης κάμερας λήψης άγριας φύσης με ανιχνευτή κίνησης. Η Viet Nature συνεργάζεται επίσης στενά με την τοπική κοινότητα για να ενθαρρύνει την αειφόρο χρήση των δασικών πόρων  και της γεωργίας και ενθαρρύνει τα σχολεία να συμμετέχουν.

Μέσω της in-store και on-line εκστρατείας «Βοηθήστε τον Reggie να βρει την Αγάπη», με κεντρικό πρόσωπο τον  Reggie, μια κόκκινη μαϊμού από  το Βιετνάμ, οι πελάτες μας θα στηρίξουν άμεσα το project. Κάθε συναλλαγή των πελατών θα αποκαταστήσει και θα προστατεύσει ένα τετραγωνικό μέτρο ενδιαιτημάτων στο δάσος. Η The Body Shop προμηθεύεται συστατικά από όλο τον κόσμο και η προστασία της  βιοποικιλότητας του πλανήτη είναι το κλειδί που θα βοηθήσει στη διασφάλιση ενός μακροπρόθεσμα υγιούς και αειφόρου περιβάλλοντος για αυτά τα συστατικά, καθώς και για να προστατεύσουμε τον πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

3

Το δεύτερο project πράσινες γέφυρες θα ξεκινήσει τέλος του 2016 στο Garo Hills της Ινδίας. Αυτό το project θα υλοποιηθεί επίσης σε συνεργασία με τη World Land Trust και την Wildlife Trust of India.

Ο όρος «Πορτοκαλί παράγοντας» είναι η κωδική ονομασία για ένα από τα φυτοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν από το Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ.

Μέσω της in-store και on-line εκστρατείας «Βοηθήστε τον Reggie να βρει την Αγάπη», ο Reggie, μια κόκκινη μαϊμού από το Βιετνάμ είναι ένα από τα απειλούμενα είδη ζώων στα οποία δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και να αναπαραχθούν.

Οι πελάτες μας θα στηρίξουν άμεσα την εκστρατεία αυτή. Κάθε συναλλαγή πελάτη θα αποκαταστήσει και θα προστατεύσει 1 τετραγωνικό μέτρο ενδιαιτήματος στο τροπικό δάσος. Αυτή η παιχνιδιάρικη καμπάνια για να βρει ο Reggie την αγάπη του θα μας βοηθήσει να κάνουμε πράξη αυτό το σοβαρό ζήτημα με ένα ελκυστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Οι προστατευόμενες περιοχές του δάσους θα επιτρέψουν στα απειλούμενα ζώα να κινούνται με ασφάλεια σε όλες τις αποψιλωμένες ή υποβαθμισμένες περιοχές που συνδέουν τα ενδιαιτήματα και θα τα ενθαρρύνουν να συνδεθούν μεταξύ τους και να αναπαραχθούν.

Σε αυτό το πρώτο project, η The Body Shop συνεργάζεται με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση World Land Trust και το συνεργάτη της Viet Nature Conservation Centre στο Βιετνάμ, για να προστατεύσει την περιοχή και τα απειλούμενα είδη ζώων μέσα από τακτικές περιπολίες και χρήση Υπέρυθρης κάμερας λήψης άγριας φύσης με ανιχνευτή κίνησης. Η Viet Nature συνεργάζεται επίσης στενά με την τοπική κοινότητα για να ενθαρρύνει την αειφόρο χρήση των δασικών πόρων και της γεωργίας και ενθαρρύνει τα σχολεία να συμμετέχουν.

2

Ο Christopher Davis, Director of Corporate Responsibility and Campaigns της The Body Shop, αναφέρει: «Θέλουμε να επικεντρωθούμε πρακτικά στην ενδυνάμωση της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Αυτές οι δασικές εκτάσεις στο Βιετνάμ είναι βιολογικοί θησαυροί που καταστρέφονται μέσω της λαθροθηρίας και της παράνομης υλοτομίας. Οι πράσινες γέφυρες είναι ένας καινοτόμος τρόπος για τη δημιουργία προστατευόμενων ενδιαιτημάτων (βιοτόπων) υψηλής βιοποικιλότητας που επιτρέπουν στην ευρύτερη δασική περιοχή να ανθίσει και οι κάτοικοί της να ευδοκιμήσουν. Στο Βιετνάμ, μέσα σε πέντε έως δέκα χρόνια ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να δούμε τα απειλούμενα είδη να πολλαπλασιάζονται.»

Η καμπάνια «Βοηθήστε τον Reggie να βρει την Αγάπη» θα τρέξει στο διαδίκτυο και στα καταστήματά της The Body Shop σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας στην ευαισθητοποίηση όλων γι’ αυτό το σοβαρό θέμα με έναν εναλλακτικό τρόπο και επιτρέποντας στους πελάτες μας να κάνουν άμεσα τη διαφορά με κάθε τους αγορά.”

Το δεύτερο project πράσινες γέφυρες θα ξεκινήσει τέλος του 2016 στο Garo Hills της Ινδίας. Αυτό το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη World Land Trust και την Wildlife Trust of India.

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει στα καταστήματα της The Body Shop σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό το καλοκαίρι και στην Ελλάδα στις 6 Ιουνίου.