Προπόνηση με σχοινάκι? Σου φαίνεται παράξενο? Νομίζεις ότι είναι προπόνηση μόνο για πυγμάχους;

Κάνεις μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσεις από το 1ο λεπτό που θα το δοκιμάσεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σχοινάκι και την καλή σου την διάθεση. Ζήτησε λοιπόν ένα πλαστικό σχοινάκι από ένα κατάστημα με αθλητικά είδη και φύγαμε…

Πριν ξεκινήσεις όμως τσέκαρε παρακάτω τα οφέλη της προπόνησης αυτής:

1.ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Η προπόνηση με σχοινάκι εστιάζει στο συντονισμό άνω και κάτω άκρων. Το μυαλό λοιπόν είναι σε εγρήγορση για να συντονίσει τις κινήσεις που δημιουργεί το σώμα αλληλοεπιδρώντας με το σχοινάκι και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Με την εξάσκηση αυτό το αποτέλεσμα γίνεται αυτοματοποιημένο και πολύ εντυπωσιακό. Όσο πιο πολύπλοκες είναι οι ασκήσεις με το σχοινάκι τόσο πιο πολύ βελτιώνεται η ικανότητα ελέγχου χεριών ποδιών σε έναν απόλυτο συγχρονισμό ονομαζόμενος νευρομυικός συντονισμός.

2.ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΡΔΙΟΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Σύμφωνα με το αμερικάνικο κολλέγιο αθλητικής ιατρικής το skipping rope (αναπήδηση με σχοινάκι) έχει μεγάλες προσαρμογές στην αερόβια ικανότητα αφού βελτιώνει την ικανότητα της καρδίας να στέλνει αίμα αποτελεσματικά τους μυς καθώς επίσης και τους πνεύμονες, να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και να το διοχετεύουν στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την βελτίωση της απόδοσης.

3.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Είτε το πιστεύεις είτε όχι η προπόνηση με σχοινάκι σε κάνει πιο έξυπνο. Αυτή η προπόνηση αναπτύσσει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ικανότητες αντίληψης χώρου, μνήμης, ανάγνωσης και ετοιμότητας σε περίεργες καταστάσεις. Με τις αναπηδήσεις στη μπάλα του ποδιού(μπροστά μέρος του πέλματος) συμβαίνουν νευρικές και μυϊκές προσαρμογές οι οποίες αυξάνουν την ισορροπιστική ικανότητα, την νευρομυική συναρμογή, τα αντανακλαστικά, την οστική πυκνότητα και την μυϊκή αντοχή.

4.ΑΥΞΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσαν μετά από έρευνα πως η καλύτερη άσκηση για να βελτιώσεις την οστική πυκνότητα είναι οι αναπηδήσεις. Οι αναπηδήσεις είναι αποτελεσματικές εάν τα κόκκαλά σου είναι αρκετά υγιή. Αν υπάρχει ιστορικό κατάγματος η οστεοπόρωσης καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον κατάλληλο γιατρό πριν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης με σχοινάκι. Το σίγουρο είναι ότι ένα κατάλληλα σχεδιασμένο πρόγραμμα άσκησης με σχοινάκι μπορεί να μειώσει τον ρυθμό απώλειας της οστικής πυκνότητας των οστών και να κάνει τα οστά μας πιο ανθεκτικά.

5.ΜΕΙΩΣΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Μέσα από την προπόνηση με σχοινάκι ενδυναμώνονται οι μύες που περικλείουν την άρθρωση της ποδοκνημικής και βελτιώνεται η πληροφόρηση της άρθρωσης όσον αφορά τις ασταθείς συνθήκες που δημιουργούνται με τις αναπηδήσεις με αποτέλεσμα την βελτίωση της ικανότητας σταθεροποίησης της άρθρωσης σε καταστάσεις μη ισορροπίας. Αυτό το σύστημα ονομάζεται ιδιοδεκτικό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και εκπαίδευση της άρθρωσης μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού.

6.ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Οι θερμίδες που καταναλώνει κανείς κάνοντας σχοινάκι είναι σίγουρα περισσότερες από το να κάνει χαλαρό τρέξιμο στον αντίστοιχο χρόνο. Κάνοντας έντονο σχοινάκι για 1 ώρα μπορείς να καταναλώσεις έως και 1300kcal καίγοντας 0,1kcal/άλμα. Για την ακρίβεια 10min σχοινάκι αντιστοιχούν με 1.600μ τρέξιμο σε χρόνο 8min.

Πιάσε λοιπόν ένα σχοινάκι και απόλαυσε τα οφέλη σε μυαλό και σώμα!!

Μάθε τα πάντα για τις ασκήσεις και τον Δημήτρη Χάλαρη στο www.dcpersonaltraining.gr !