Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει αλήθεια στη θεωρία ότι η αναπαραγωγή μουσικής για τα φυτά τα βοηθά να αναπτυχθούν; Πώς «ακούνε»; Προτιμούν τον Vivaldi ή τον Σάκη Ρούβα; Ενώ έχουν διεξαχθεί μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα φυτά ανταποκρίνονται όντως καλά στη μουσική, η αλήθεια του θέματος εξακολουθεί να είναι στον αέρα. 

Μία από τις πρώτες μελέτες για την επίδραση της μουσικής στα φυτά διεξήχθη το 1962 από τον Δρ. T. C. Singh, Επικεφαλής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Annamalia. Εξέθεσε φυτά βάλσαμου στην κλασική μουσική και διαπίστωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξής τους αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια εξέθεσε τις καλλιέργειες σε μουσική ράγκα από μεγάφωνα και διαπίστωσε ότι απέδιδαν 25% – 60% περισσότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Annamalia πειραματίστηκαν με φλάουτο, βιολί και αρμόνιο και είδαν ακόμη και θετικά αποτελέσματα που εκθέτουν τα φυτά στις δονήσεις από τον παραδοσιακό ινδικό χορό. Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βιολί ήταν το πιο αποτελεσματικό όργανο.

Η καλύτερη επιστημονική θεωρία για το πώς η μουσική βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν είναι μέσω του τρόπου με τον οποίο η δόνηση των ηχητικών κυμάτων επηρεάζει το φυτό. Τα φυτά μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και οργανίδια στα υγρά τους (κυτταρόπλασμα) μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κυτταροπλασματική ροή. Η δόνηση ορισμένων τύπων μουσικής και ήχου μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση αυτής της διαδικασίας – στη φύση, τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν πλεονεκτικά γύρω από το τραγούδι των πουλιών ή σε περιοχές με δυνατό αεράκι.

Αν και αναμφίβολα θα βρείτε πολλούς κηπουρούς που ορκίζονται ότι τα φυτά τους μεγαλώνουν καλύτερα ακούγοντας τη Celine Dion, δεν υπάρχουν ακόμα τρανταχτά στοιχεία ότι η μουσική βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν. Πολλοί βοτανολόγοι έχουν επικρίνει τα πειράματα που «αποδεικνύουν» αυτό το γεγονός ως ψευδοεπιστήμη ή επιστημονικά ελαττωματικά. 

Η μουσική είναι τροφή για την ψυχή, αλλά είναι τροφή και για τα φυτά; Ακόμα περιμένουμε μια οριστική απάντηση. Αλλά ανεξάρτητα από το αν η μουσική βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών, τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να βλάψει! Αρκεί να μην βάλετε το φυτό δίπλα σε ένα ηχείο και να το δυναμώσετε στο τέρμα. Πέρα από το μουσικό γούστο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα φυτά σας να γίνουν ψηλά και δυνατά. Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες που σχετίζονται με τις συνθήκες φωτισμού, το πότισμα, το κλάδεμα και τη γενικότερη περιποίησή του.