Yves Klein Blue.

Ένα εμβληματικό χρώμα που δηλώνει τον ισχυρότερο συνειρμό και συνδυασμό με το καθηλωτικό τοπίο και την απέραντη θάλασσα της Ελλάδας.

Για να γιορτάσει αυτό το κυρίαρχο χρώμα και παραμένοντας πιστή στις καταβολές της, η Stefanidou Tsoukala Gallery δημιουργεί για τη φετινή PAD Paris 2023 ένα περίπτερο που περιστρέφεται γύρω από το θέμα του μπλε, φέρνοντας στο προσκήνιο εικόνες και αναμνήσεις από τον ελληνικό γαλάζιο ουρανό, τη θάλασσα, αλλά και την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, χτισμένη σε μπλε και λευκό.

Αντικείμενα, υφές και μοτίβα σχηματίζουν ένα μοναδικό σύμπαν που συμπληρώνεται από το International Klein Blue (IKB), ένα χρώμα που ενσωματώνει από μόνο του μια πραγματικά εμπνευσμένη ιδέα. Ο Yves Klein δημιούργησε αυτή τη μοναδική απόχρωση του μπλε, βασισμένη στην ultramarine, για να εκφράσει την απόλυτη άυλη και τον άπειρο χώρο μέσω του καθαρού χρώματος. Εμπνευσμένο από τον ηλιόλουστο ουρανό της Νίκαιας, το χρώμα αυτό επιχειρεί να συλλάβει την ίδια την αίσθηση της ελευθερίας, όπως αυτή του πετάγματος, ένα από τα πιο απελευθερωτικά ανθρώπινα όνειρα. Αυτό το χρώμα λειτουργεί επομένως ως σύμβολο του καθορισμού των περιορισμών και της βύθισης σε έναν παιχνιδιάρικο, απεριόριστο χώρο χρώματος.

Το International Klein Blue φέρει μια μοναδική σημασία για τα αντικείμενα σχεδιασμού, καθώς δημιουργεί έναν καμβά που διατηρεί τα ίχνη και τις ροές της κίνησης.

Με αυτή την έννοια, η Stefanidou Tsoukala Gallery παρουσιάζει σε ένα ειδικά σχεδιασμένο χώρο, όπου κυριαρχεί το μπλε χρώμα, custom made αντικείμενα δοσμένα στο International Klein Blue, από Έλληνες και Ευρωπαίους Σχεδιαστές, που τιμούν την ελευθερία της κίνησης και την παιχνιδιάρικη διάθεση ενός αιώνιου καλοκαιριού, δημιουργώντας απτά συναισθήματα χαράς, ελευθερίας και δυναμισμού.

Το hero piece αποτελεί το Console Table της Λιάνας Βασσάλου, το οποίο δεσπόζει μοναδικά στο χώρο. Αυτή η κονσόλα στηρίζεται σε ένα μόνο στήριγμα, τοποθετημένο στο πλάι. Η ισορροπία φαίνεται να επιτυγχάνεται λόγω της παρουσίας μιας γυναίκας σε μια στάση ανοιχτή, που μοιάζει με την ευγνωμοσύνη ή τη χαρά, ενώ ενσαρκώνει μια δυναμική ισορροπία. Η ισχυρή δομή της κονσόλας συνδυάζεται εύστοχα με το IKB, ένα χρώμα μοναδικής δύναμης και χαρακτήρα, που συνδέεται με τη σωματική κίνηση και την ίδια τη γυναικεία μορφή.

Το μπλε σύμπαν της Stefanidou Tsoukala Gallery συμπληρώνεται από ένα VST Daybed, μια διακριτική τιμή στις ρωμαϊκές καταβολές και μια ερμηνεία που τιμά τη μακρά ιστορία του αντικειμένου ανά τους αιώνες, δημιουργώντας σαφείς γραμμές σε πολυτελή υφάσματα. Στο χώρο της Stefanidou Tsoukala Gallery, δύο σετ Blue Plexiglass Nesting Tables (Γαλλία 1970), από έναν άγνωστο καλλιτέχνη αποτυπώνουν αβίαστα το πνεύμα της εποχής, κυρίως για το καινοτόμο υλικό τους, καθώς το πλεξιγκλάς, ίδιο με το πρώιμο πλαστικό, θυμίζει την καινοτομία και τον πειραματισμό της εποχής. Το εξωγήινο χρυσό ειδώλιο των Elizabeth Garouste & Mattia Bonetti, συνδυάζει τη ρομαντική, σουρεαλιστική και πρωτοποριακή αισθητική, δημιουργώντας εντελώς πρωτότυπες εκδοχές καθημερινών αντικειμένων. Μια μοναδική στο είδος της Danube lamp της Alicia Penalba, συνδυάζει κομψά το λευκό και το μπλε χρώμα, δίνοντας στον θεατή την ευκαιρία να ανακαλύψει εκ νέου το ευαίσθητο και μοναδικό σύμπαν της καλλιτέχνιδας. Την εγκατάσταση συμπληρώνουν ένα μοναδικό vintage Totem του JeanJacques DARBAUD από γλυπτό και ζωγραφισμένο κεραμικό και μια μοναδική στο είδος της τραπεζαρία από τον Kostas Paniaras που αναπαριστά το ελληνικό τοπίο μέσα από τη ρευστή κινητικότητα των πινελιών του, τις ατμοσφαιρικές διαφάνειες και τη συναισθηματικά φορτισμένη χρωματικότητα.

Stefanidou Tsoukala Gallery

PAD Paris 2023

29 Μαρτίου 2023 – 02 Απριλίου 2023

Stand 17, Jardin des Tuileries, Paris

Για περισσότερες πληροφορίες: stefanidoutsoukalagallery.com