Στο GNTM 3 αναφέρθηκε πολλές φορές από διαγωνιζόμενους και κριτές ο όρος Voguing. Το voguing είναι ο καλλιτεχνικός χορός που λατρεύεται από την LGBTQ κοινότητα και πήρε το όνομα της από που αλλού: από το περιοδικό VOGUE. Αυτό προκύπτει καθώς οι χορευτικές κινήσεις του Voguing όπως και οι αυστηρές εκφράσεις του προσώπου, θυμίζουν τις πόζες των μοντέλων του θρυλικού περιοδικού μόδας.

Από που προήλθε ο χορός Voguing;

voguing

Μπορεί να σκεφτόμαστε το Vogue της Madonna και της κινήσεις που έκανε με τα χέρια της όταν ακούμε για voguing, πρόκειται όμως για πολλά παραπάνω από αυτό. Η έκρηξη του έγινε μετά και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Paris is Burning (1990) που παρουσιάζει την ζωή στις drag & queer κοινότητες της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 80′ (τέλη), στις οποίες και άνθισε το voguing.

Πρόκειται για έναν χορό που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την μόδα. Ταυτόχρονα, γιορτάζει την διαφορετικότητα του καθενός, η οποία εκφράζεται και από τις στυλιστικές επιλογές του. Βασικός όμως κανόνας για να κάνεις voguing, να το κατανοήσεις και να γίνεις καλός σε αυτό είναι ένας: να αποδέχεσαι και να αγκαλιάζεις το διαφορετικό.

Ο Willi Ninja, o «νονός του Voguing», λέγεται ότι εμπνεύστηκε τον χορό και από τις πολεμικές τέχνες. Γι’ αυτό και οι νικήσεις του είναι αρκετά κοφτές. Ναι, μεν, πρόκειται για έναν freestyle χορό, όμως απαιτεί πειθαρχία και διαθέτει και συγκεκριμένες κινήσεις. Το πως «δένουν» μεταξύ τους, εξαρτάται από την έμπνευση του καθενός και τον τρόπο που εκφράζεται.

Ο χορός που γέννησε η LGBTQ κοινότητα

Το Voguing έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την LGBTQ κοινότητα καθώς άνθισε στους χώρους των Drag Queens. Ειδικά μάλιστα από μαύρους και λατίνους queer. Στις αρχές της δεκαετίας του 90′ μάλιστα, οι ομάδες Voguing ασχολήθηκαν ενεργά και με τον ακτιβισμό, καθώς οι queer κοινότητες χτυπήθηκαν γερά από την νόσο του HIV.

Πρόκειται για έναν χορό πολύ σημαντικό για την κοινότητα, που σημαίνει πολλά παραπάνω από απλές χορευτικές κινήσεις. Αφορά την αποδοχή, την έκφραση, την αλληλεγγύη, την συλλογικότητα και πολλά άλλα τα οποία επιτυγχάνονται μέσω αυτής της μορφής τέχνης. Σήμερα, καλλιτέχνες και performers της LGBTQ κοινότητας έχουν αναβιώσει τον χορό και τον έχουν κάνει πιο επίκαιρο από ποτέ.

voguing

Στο GNTM 3 είδαμε να κάνουν Voguing δύο διαγωνιζόμενοι, ο Κωνσταντίνος και ο Άνταμ. Ο Άνταμ έχει πρωταγωνιστήσει και σε ένα υπέροχο βίντεο όπου χορεύει vogue για 3 λεπτά και το βρήκαμε στο προσωπικό του προφίλ στο Instagram.