Το χρονικό διάστημα που διανύουμε χαιρετάμε τους ανθρώπους που γνωρίζουμε όχι δια χειραψίας ή με φιλί στο μάγουλο αλλά με ένα νεύμα. Ο λόγος; Οι περισσότεροι έχουν ή τους τριγυρνάει μια ίωση. Οι τύποι της εποχιακής ίωσης, δυστυχώς, είναι πολλοί αλλά οι περισσότεροι έχουν ως κοινό γνώρισμα τον πονόλαιμο. Παρόλο που είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, οι γιαγιάδες και οι θείες ξέρουν μερικά γιατροσόφια που εφάρμοζαν σε εποχές που η πρόσβαση σε φάρμακα δεν ήταν τόσο εύκολη. Αν σας ενδιαφέρουν εναλλακτικές θεραπείες ή εμπιστεύεστε τη σοφία των γιαγιάδων, ιδού μερικά γιατροσόφια για τον πονόλαιμο:

– Για ανακούφιση του πονόλαιμου μπορείτε να βράσετε γάλα στο οποίο θα ρίξετε μέσα μέλι και να το πιείτε.

– Αν σας έχει κλείσει εντελώς η φωνή, πιείτε ένα ποτήρι πολύ ζεστό γάλα που θα έχετε βράσει με μια χούφτα χαιρέφυλλο, το γνωστό μυρώνι.

– Για τον πονόλαιμο αλλά και για το βήχα, καθαρίστε δύο σκελίδες σκόρδο και αφήστε τις σε μια κούπα καυτό νερό για 5 λεπτά. Μετά προσθέστε μια κουταλιά μέλι και το χυμό ενός λεμονιού και πιείτε το (αν αντέχετε) σιγά σιγά.

– Γενικά, για τα συμπτώματα του κρυολογήματος κάντε εντριβή με λάδι από ευκάλυπτο ή καμφορέλαιο.

– Για να μαλακώσει ο ερεθισμένος λαιμός μπορείτε να πιείτε ένα ρόφημα με φασκόμηλο το οποίο ετοιμάζεται ακριβώς όπως και το τσάι του βουνού. Το φασκόμηλο είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες.

– Το γιατροσόφι που είναι αποτελεσματικό αλλά θέλει μέτρο στην ποσότητα κατανάλωσης είναι να πιείτε ρακόμελο. Γεμίστε μισό φλιτζάνι του τσαγιού με ρακί και διαλύετε σε αυτό μία κουταλιά της σούπας μέλι. Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνετε. Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα γαρίφαλο, κανέλα, γλυκάνισο ή και δεντρολίβανο. Mόλις ετοιμάσετε το μείγμα, θα κάνετε γαργάρες και μετά θα το πιείτε. Η αποτελεσματικότητα του είναι διττή: από τη μία πλευρά θα ανακουφιστεί ο πόνος του λαιμού και αν πιείτε πολύ θα ξεχάσετε τον πόνο σας!