Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών κι όσοι είναι τυχεροί κι έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό τότε μπορούν να λάβουν υπόψιν τον προορισμό του «εναλλακτικού» Άμστερνταμ.

Το Άμστερνταμ είναι η πολιτική πρωτεύουσα της Ολλανδίας τοποθετημένη 3,3 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η πόλη αποτελεί συνεχή πρόκληση για τους μηχανικούς (για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε και το παιδικό μουσείο «Κάπτεν Νέμο» έτσι ώστε οι μικροί μαθητές της Ολλανδίας να έρχονται από νωρίς σε επαφή με τα θαύματα της μηχανικής) οι οποίοι πρέπει συνεχώς να εξελίσσουν τα φράγματα και τα αναχώματα που κατασκευάζουν προκειμένου να προστατεύσουν την πόλη από τις πλημύρες. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου το Άμστερνταμ είναι η πόλη των 165 καναλιώντα οποία εκτός από ένα γραφικό χρώμα προσφέρουν και την πολυπόθητη απορροή των υδάτων.

Τα περίφημα κανάλια του Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ χαρακτηρίζεται ως “εναλλακτικό” καθώς η μακραίωνη ενασχόληση των Ολλανδών με το εμπόριο ευνόησε την ανοχή και τον φιλελευθερισμό απέναντι στο “ξένο” και το “διαφορετικό” κάνοντας την πόλη μαγνήτη για πολλές καταπιεσμένες μειονότητες. Η συλλογική συνείδηση ενισχύθηκε, κάνοντας τους κατοίκους και ηγέτες αυτής της πόλης να αναζητούν δίκαιες λύσεις για όλες τις κοινωνικές προκλήσεις μέσα από το πάντρεμα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών, συνηθειών κι απόψεων. Το εκκεντρικό lifestyle της πόλης ξεπέρασε τα σύνορα των Κάτω Χωρών και όλος ο κόσμος έμαθε για τα 200 περίπου coffee shops του Άμστερνταμ στα οποία γινόταν νόμιμα η αγορά και χρήση ινδικής κάνναβης αλλά και για την συνοικία των Κόκκινων Φαναριών που στεγάζει τα περισσότερα νόμιμα κέντρα πορνείας της πόλης με τις ροζ ή κόκκινες βιτρίνες πίσω απ’ τις οποίες προβάλλουν γυναίκες σε σκανδαλιστικές στάσειςνα περιμένουν πελάτες χορεύοντας, πλέκοντας, διαβάζοντας γυμνές ή ημίγυμνες.

Η περιοχή των Κόκκινων Φαναριών με τις διαβόητες βιτρίνες

Το Άμστερνταμ ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η πόλη των 40 μουσείων, των καναλιών, των ιστορικών εκκλησιών και των παλαιοβιβλιοπωλείων. Το κέντρο του είναι μικρό και οι περισσότεροι κάτοικοι το αποκαλούν το «χωριό». Το ιστορικό κέντρο αποτελεί έναν ατέλειωτο περίπατο ή ποδηλατοδρόμο, αν όμως αντιμετωπίζετε προβλήματα προσανατολισμού, ανεβείτε σε ένα τραμ ή πλοιάριο. Παρακάτω, θα βρείτε τα προσωπικά “don’t miss” του Άμστερνταμ:

Επίσκεψη στο σπίτι της Άννα Φρανκ

Η ιστορία είναι πασίγνωστη μόνο όμως όταν ανεβαίνεις τη στενή σκάλα του σπιτιού και περνάς μέσα από την περιστρεφόμενη βιβλιοθήκη που έκρυβε την είσοδο του καταφυγίου της οικογένειας Φρανκ και των φίλων τους νιώθεις πως ζωντανεύουν οι σελίδες του βιβλίου μπροστά σου. Η επίσκεψη στο σπίτι της Άννας Φρανκ αποτελεί ένα «ζωντανό» μάθημα σύγχρονης ιστορίας και μια αξέχαστη εμπειρία. (Prinsengracht 267)

Επίσκεψη στο Ρέικσμουζεουμ

Αποτελεί το μεγαλύτερο μουσείο της Ολλανδίας και φιλοξενεί το σημαντικότερο κομμάτι της καλλιτεχνικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο Ρέικσμουζεουμ έχουν βρει στέγη 19 έργα του πασίγνωστου Ολλανδού ζωγράφου, Ρέμπραντ με τον πίνακα «Νυχτερινή Περίπολος» (1642) να κλέβει την παράσταση καθώς πρόκειται για έναν τεραστίων διαστάσεων πίνακα που απεικονίζει την Πολιτοφυλακή του Άμστερνταμ σε περίπολο. Οι διαστάσεις του πίνακα, που κανονικά αναπαριστά μια σκηνή που εξελίσσεται μέρα όπως αποκαλύφθηκε όταν οι συντηρητές καθάρισαν το έργο από βρομιά αιώνων, σε συνδυασμό με την έμφαση στη λεπτομέρεια που δίνει ο Ρέμπραντ χαράσσουν την εικόνα για πάντα στο μυαλό σου. (Jan Luijkenstraat 1, corner with the Hobbemastraat, 1071 CM Amsterdam)

Το Ρέικσμουζεουμ το βράδυ

Επίσκεψη στο μουσείο Βαν Γκογκ

Εδώ φιλοξενούνται πάνω από 200 πίνακες του Βαν Γκογκ, 580 σχέδια, επτά μπλοκ σχεδίου, 750 επιστολές, συμπεριλαμβανόμενης και της αλληλογραφίας του διάσημου ζωγράφου με τον αδερφό του Τεό, η οποία ρίχνει φως στην ψυχοσύνθεση του Βαν Γκογκ. Σε αυτό το μουσείο φιλοξενούνται ακόμα πίνακες του Τουλουζ-Λοτρέκ, του Γκογκέν κι άλλων καλλιτεχνών του ιμπρεσιονισμού. Το μουσείο δέχεται ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Στην παρούσα φάση το μουσείο Βαν Γκογκ στεγάζεται στο μουσείο Hermitage έως τον Απρίλιο του 2013 λόγω έργων ανακαίνισης που γίνονται στο κτίριο του. (Van Gogh Museum, c/o Hermitage Amsterdam, Amstel 51, Amsterdam)

Βόλτα στο Γιορντάαν

Κάντε βόλτα στην «κουλτουριάρικη» συνοικία καθώς εδώ κατοικούσαν οι καλλιτέχνες και οι έμποροι της χρυσής εποχής του 17ου-18ου αιώνα και βρίσκεται στο δίκτυο των 9 καναλιών. Βρεθείτε εδώ μέρα που λειτουργεί η Βέστερμακτ στην οποία θα βρείτε φτηνά ρούχα, δίσκους μουσικής και διάφορα οικιακά σκεύη. Θα δείτε πανέμορφα σπίτια με αετώματα του 18ου αιώνα. Είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη συνοικία του δικτύου των καναλιών στην οποία θα βρείτε πολλά γραφικά καφέ, τα λεγόμενα brown café, εστιατόρια (ανάμεσά τους και τα καλύτερα ινδονησιακά εστιατόρια της Ευρώπης) και μαγαζιά.

Η συνοικία Γιορντάαν

Πιείτε το ποτό σας στο Hoppe bar

Φήμες λένε πως πρόκειται για το παλαιότερο μπαρ της Ευρώπης καθώς η λειτουργία του ξεκίνησε το 1670. Αποτελείται από δύο χώρους που ενώνονται μέσω μίας πόρτας. Το δεξί μέρος είναι το παλαιό μέρος του μπαρ και το καταλαβαίνεις αμέσως καθώς το περιβάλλον του αντανακλά την πλούσια ιστορία του. Το πάτωμα είναι καλυμμένο με άμμο και ροκανίδι η οποία ανανεώνεται καθημερινά, δεν υπάρχει μουσική υπόκρουση αλλά ούτε και χώρος να καθίσεις. Στο αριστερό μέρος τα πράγματα είναι διαφορετικά: μεγαλύτερος χώρος, μουσική και τραπεζάκια. Το happy hour συμπίπτει με το κλείσιμο των γραφείων γι’ αυτό προετοιμαστείτε για συγκέντρωση κοστουμιών. (Spui 18-20)