Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος αναφερθήκαμε στη δημιουργία και καθιέρωση της βενετσιάνικης μάσκας. Στο δεύτερο μέρους θα αναλύσουμε τα είδη:

Σε γενικές γραμμές, όλες οι βενετσιάνικες μάσκες μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στις αποκριάτικες μάσκες και σ’ αυτές της Commedia dell’arte.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η Bauta , μια λευκή μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο, χωρίς στόμα, με ένα έντονο τριγωνικό πηγούνι, που συχνά είχε κλίση προς τα πάνω για να επιτρέψει στο χρήστη να μιλήσει, να φάει και να πιει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να την αφαιρέσει και φοριούνται από τα δύο φύλα.

Μάσκα Bauta (δεξιά) (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)

Μάσκα Bauta (δεξιά) (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)

Στην ίδια κατηγορία ανήκει η Moretta (ή Servetta Muta), μια μικρή, οβάλ, μαύρη, βελούδινη μάσκα, που φοριούνται από τις γυναίκες και ο χρήστης της την συγκρατούσε στη θέση της δαγκώνοντας ένα κουμπί που βρισκόταν στην εσωτερική της πλευρά κι έτσι δεν είχε την δυνατότητα ούτε να μιλήσει.

Moretta

Moretta

Επίσης, είναι πασίγνωστη η χαρακτηριστική μάσκα σε σχήμα γερακιού του Dottore Peste, του γιατρού της φοβερής πανώλης, ντυμένου με τη μακάβρια μαύρη στολή, με τη μύτη της μάσκας παραγεμισμένη με αρωματικά βότανα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατευτεί από την δυσοσμία και την αρρώστια που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βενετίας.

Dottore Peste

Dottore Peste

Άλλες μάσκες της ίδιας κατηγορίας είναι οι: Dama (κομψή μάσκα για τις κυρίες), Gatto (γάτα στα ιταλικά, σπάνιο ζώο στη Βενετία), Jester ή Jolly (ο γνωστός μας από την τράπουλα Joker), Volto (πρόσωπο στα Ιταλικά, που απεικονίζει ένα πρόσωπο χωρίς συναίσθημα) κ.α.

Volto (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)

Volto (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)

Στις μάσκες που βασίζονται σε χαρακτήρες της Commedia dell’arte περιλαμβάνονται οι: Arlecchino (ο Αρλεκίνος), Briqhella (Figaro), Burrattino (ή Πινόκιο), Capitan Scaramouche, Colombina (ή Αρλεκίνα), IllDottore (ο Άρρωστος Γιατρός), Pantalone, Pierrot (ο Πιερότος), Pulcinella, Zanni κ.α.

Capitan Scaramouche (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)

Capitan Scaramouche (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)

Στις μέρες μας, οι Βενετσιάνοι κρατούν την παράδοση και κατασκευάζουν περίτεχνες χειροποίητες μάσκες που κάνουν το καρναβάλι της Βενετίας μοναδικό.

Βενετσιάνικες μάσκες (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)

Βενετσιάνικες μάσκες (φωτογραφία της Κορίνας Ξαναλάτου)