Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την καλή ποιότητα ζωής; Τρεις ερευνητές από το Asia Competitive Institute στη Σιγκαπούρη, το University of California, Davis, και το Curtin University της Αυστραλίας πραγματοποίησαν μια έρευνα με στόχο να ανακαλύψουν τις πόλεις που πετυχαίνουν την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή.

Έτσι, διαμόρφωσαν δύο ενότητες για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο World Review of Science, Technology, and Sustainable Development. Η πρώτη ενότητα της “Επιρροής” αξιολογούσε την οικονομική ευμάρεια και την επιρροή που ασκούν οι πόλεις στην πολιτική και τον πολιτισμό. Σε αυτή την ενότητα η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Τόκυο, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη βρέθηκαν στην πρώτη θέση. Σε αυτές τις πόλεις είναι πολύ πιθανό να έχεις μια καλή δουλειά και να είναι τα τέλεια μέρη για να ανακαλύψεις και να σε ανακαλύψουν αλλά είναι ακριβές, πολυπληθείς και συχνά απαιτείται πολλή ώρα και αλλαγές μέσων μεταφοράς για τις μετακινήσεις εντός της πόλης.

Η δεύτερη ενότητα ονομάστηκε “Comfort Club” (Άνεση) και αξιολογούσε τις πόλεις ως προς το ήπιο κλίμα, το εύκολο και λειτουργικό συγκοινωνιακό δίκτυο και το καθαρό περιβάλλον. Σε αυτή την κατηγορία βρέθηκαν πόλεις όπως η Βιέννη, η Μελβούρνη, η Γενεύη και το Βανκούβερ.

Μόλις συγκέντρωσαν τα στοιχεία και για τις δύο ενότητες, οι ερευνητές ξεκίνησαν να κατατάσσουν τις πόλεις που πετυχαίνουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και τη λειτουργική καθημερινότητα βαθμολογώντας τις πόλεις στις κατηγορίες οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, αστική ασφάλεια και σταθερότητα, δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικοπολιτισμικές συνθήκες, καθαρό περιβάλλον και αειφορία.

Ποιες πόλεις πετυχαίνουν τη χρυσή τομή;

Πρώτη είναι η Γενεύη και ακολουθεί η Ζυρίχη, η Σιγκαπούρη, η Κοπεγχάγη και Ελσίνκι. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης το Λουξεμβούργο, η Στοκχόλμη, το Βερολίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Όκλαντ.

Οι πόλεις της πρώτης κατηγορίας, της οικονομικής ευμάρειας και πολιτιστικής ανάπτυξης, όπως το Παρίσι και η Νέα Υόρκη βρέθηκαν στην 13η και τη 17η θέση. ενώ οι πόλεις που βρέθηκαν ψηλά στην κατηγορία της “Άνεσης” όπως η Μελβούρνη και το Βανκούβερ, βρέθηκαν στην 11η και 14η θέση αντίστοιχα.

Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη

Μελβούρνη

Μελβούρνη

Η πλήρης εικοσάδα αλλά και άλλες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θα ζούσατε σε κάποιες από αυτές τις πόλεις;