Πριν από δύο χρόνια, ο Bill Gates και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν το εργαστήριο του MIT. Λίγο καιρό μετά το τσιπ της αντισύλληψης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και της εταιρείας MicroCHIPS που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς». Οι εργαστηριακές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους ενώ εκτιμάται πως στις αρχές του 2018 θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Τι είναι όμως το εν λόγω δημιούργημα; Πρόκειται για ένα μικροτσίπ διαστάσεων 20Χ20Χ7 χιλιοστών, το οποίο  θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, είτε στον βραχίονα, είτε στην κοιλιακή χώρα και θα απελευθερώνει μικρή ποσότητα της ορμόνης λεβονοργεστρέλη, καθημερινά επί 16 μέρες. Η συγκεκριμένη ορμόνη συναντάται και σε παραδοσιακές μεθόδους αντισύλληψης, όπως το χάπι της επόμενης μέρας.

Όσο για τις γυναίκες που είναι έτοιμες να συλλάβουν; Θα μπορούν απλά να απενεργοποιήσουν τη συσκευή με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεχειριστήριο  και ύστερα όταν θέλουν πάλι να αρχίσουν την πρόσληψη της ορμόνης απλά θα επαναλαμβάνουν το πάτημα το κουμπιού. Το καλύτερο όμως σε αυτή τη μέθοδο είναι πως μετά από 16 χρόνια χρήσης, η συσκευή μπορεί είτε να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί.