Είναι φορές που νιώθεις πως η καλή σου διάθεση έχει πάει ένα μεγάλοοοο περίπατο και αργεί να επιστρέψει. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να εφαρμόσεις τις ακόλουθες τακτικές που θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις σταδιακά την καλή σου διάθεση δίχως να χρειαστείς να καταφεύγεις σε δραστικές (πιθανώς και χημικές) λύσεις.

Βήμα 1ο: Μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη αισθάνονται ενοχικά ή ανίκανα. Ακόμα κι αν έκανες κάτι λάθος, θυμήσου πως είναι ανθρώπινο. Επικεντρώσου στις ικανότητες σου, γίνε ο καλύτερος υποστηρικτής του εαυτού σου, άφησε το μαστίγιο στην άκρη!

Βήμα 2ο: “Let the sunshine in”. Το φως και ειδικά το φυσικό φως του ήλιου επιδρά θετικά στον οργανισμό και τη ψυχολογία μας. Φρόντισε να ανοίγεις τα παράθυρα αμέσως μόλις ξυπνήσεις έτσι ώστε να γεμίσει φως ο χώρος σου κι αν εργάζεσαι σε μέρος σκοτεινό επιδίωξε να βγεις για τουλάχιστον 15 λεπτά έξω στον καθαρό αέρα μέσα στην ημέρα. Γενικά, μια απλή βόλτα στο πάρκο, στην παραλία, στην ύπαιθρο είναι αρκετή για να σου φτιάξει τη διάθεση.sunshine-in

Βήμα 3ο: Κοίτα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Σου ακούγεται υπερβολικά ουτοπικό; Ξεκίνα από μικρά πράγματα. Για παράδειγμα όταν ο καιρός είναι μουντός οι περισσότεροι λένε «Δεν αντέχω αυτό τον καιρό, με ρίχνει ψυχολογικά/δεν θέλω να βγω έξω». Όντως η λιακάδα μας φτιάχνει τη διάθεση (βλ. Βήμα 2) όταν όμως ο καιρός έχει άλλες διαθέσεις, εγώ προσωπικά φέρνω στο μυαλό μου εικόνες από βόλτες στο αγαπημένο Λονδίνο και αφήνω να με γεμίσει ένα ασυνείδητο αίσθημα ευφορίας. Έτσι, αλλάζει η διάθεση μου στη στιγμή. Επικεντρώσου σε μια ανάμνηση που σας δημιουργεί θετικά συναισθήματα κάθε φορά που «μαυρίζει» η ψυχή σας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να βρεις μια κίνηση, για παράδειγμα, να ενώσεις δύο δάχτυλα σου, να κλείσεις τα μάτια και να τη συνδέσεις με χαρούμενες στιγμές. Έτσι, κάθε φορά που σε πιάνει πανικός ή στεναχώρια μπορείς να επαναλάβεις την ίδια κίνηση και το μυαλό σου θα κάνει όλη τη δουλειά.

Βήμα 4ο: Παίξε με ένα χνουδωτό φίλο σου. Σε περίπτωση που ήδη έχεις κατοικίδιο γάτα ή σκύλο, είσαι τυχερός. Διαφορετικά επιδίωξε είτε να αποκτήσεις είτε να επισκέπτεσαι συχνά φίλους σου με κατοικίδια. Αρκούν 15 λεπτά παιχνίδια και χάδια με γάτα ή σκύλο για να απελευθερώσουν ορμόνες όπως σερετονινή, προλακτίνη και ωκυτονίνη (οι ορμόνες της ευτυχίας) με αποτέλεσμα να μειώνονται αμέσως τα επίπεδα της κορτιζόλης (γνωστή ως η ορμόνη του στρες και η ορμόνη που μας προκαλεί πρήξιμο).playing-with-pet

Η καλή διάθεση δεν είναι ένας μακρινός στόχος αλλά σίγουρα χρειάζεται να «περπατήσεις» μέχρι να φτάσεις εκεί. Ξεκίνα σήμερα!