Δεν είναι οξύμωρο; Μπορούμε να ξοδέψουμε πολύ χρόνο και ενέργεια για την παραμικρή λεπτομέρεια αυτών που πρόκειται να κάνουμε που ξεχνάμε να ακολουθούμε την καρδιά μας, να ζούμε τη στιγμή και γενικά, να πράττουμε αντί να αναλύουμε.

Τι μας κρατάει πίσω; Ο φόβος της αποτυχίας (προσωπικής, επαγγελματικής, κοινωνικής).

Ο φόβος που παίρνει τη μορφή των αμφιβολιών και συνήθως εκφράζεται με τους εξής τρόπους:

Πείθοντας τον εαυτό μας πως δεν είμαστε αρκετά καλοί

Το αίτιο για τον καθένα είναι διαφορετικό, αυτό που παραμένει κοινό, ωστόσο, είναι πως το να εντοπίζουμε και να αναλύουμε τα ελαττώματα μας είναι πολύ πιο εύκολο από το να αναδεικνύουμε τα προτερήματα μας. Γιατί; Επειδή αν πείσουμε τους εαυτούς μας πως δεν θα τα καταφέρουμε όταν προσπαθήσουμε, δεν θα χρειαστεί να αποτύχουμε!

Ανησυχώντας πως οι άλλοι θα παρερμηνεύσουν την αυτοπεποίθηση ως υπεροψία

Ίσως να φταίει η εποχή μας που είναι απόλυτα ανταγωνιστική, αλλά το κυνήγι του ονείρου αποτελεί ένα πολύ προσωπικό ταξίδι για τον καθένα, και αν κάποιοι το βλέπουν ως φιλόδοξη συμπεριφορά τότε θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας πως…

ο συμβιβασμός δεν είναι η μόνη λύση αν έχει βολέψει κάποιους

Πρώτον, κάποιοι προτιμούν τη σταθερότητα της ρουτίνας επειδή τους παρέχει μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας. Δεύτερον, αν ακολουθούμε το μοτίβο ζωής των άλλων, τότε δεν θα ζούμε τη δική μας ζωή αλλά εκείνη των άλλων.

Μη θέλοντας να απογοητεύσουμε τους άλλους

Υπάρχει ένα χρήσιμο απόφθεγμα για αυτή την περίπτωση “αυτοί που ενοχλούνται, δεν έχουν σημασία και αυτοί που έχουν σημασία, δεν ενοχλούνται”… από μία προσωπική απόφαση.

Οι άνθρωποι που νοιάζονται πραγματικά για εμάς θα μας δώσουν το περιθώριο να μοιραστούμε μαζί τους τις φιλοδοξίες μας, θα μας ενθαρρύνουν και θα μας ωθήσουν να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του δικού μας εαυτού και όχι του δικού τους.

Τέλος, είναι ωφέλιμο να μην ξεχνάμε πως ο φόβος είναι ένα χρήσιμο και προστατευτικό συναίσθημα όταν δεν γίνεται μόνιμη πεποίθηση και μας εμποδίζει να αποδεχτούμε πως μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και πως ναι, η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι 😉