Έχουμε πλέον μπει σε κανονικούς ρυθμούς δουλειάς και «μιλάμε» σε ένα γκρουπ που διατηρούμε στο messenger με τους γυμναστές και με άλλα μέλη του γυμναστηρίου και δηλώνουμε πόσο ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στις προπονήσεις μας.

Περίμενε! Πως συνέβη αυτό; Αν κάποιος μου περιέγραφε ένα τέτοιο περιστατικό πριν από μερικά χρόνια θα τον έβγαζα…φαντασιόπληκτο! Φαίνεται πως μετά από μερικά χρόνια σταθερών και τακτικών επισκέψεων στο γυμναστήριο η γυμναστική έγινε κάτι παραπάνω από συνήθεια έγινε τρόπος ζωής!

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που κατόρθωσαν να κάνουν τη γυμναστική τρόπο ζωής ήταν εκείνοι που της έδωσαν ένα πιο ισχυρό κίνητρο όπως την αποσυμπίεση μετά τη δουλειά. Η αλήθεια είναι πως όταν γυμνάζεσαι κι αφοσιώνεσαι -αναγκαστικά- στη λειτουργία των μυών, το μυαλό -θέλοντας και μη- ξεκουράζεται από έγνοιες. Έτσι, η γυμναστική γίνεται μέρος μιας ωφέλιμης ρουτίνας που γίνεται αυτόματα χωρίς δεύτερη σκέψη. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους επιλέγουν να βάλουν τα αθλητικά τους το πρωί αντί να πατήσουν την «αναβολή» στο ξυπνητήρι.

Οι ειδικοί έδωσαν τον ορισμό «συνήθεια της παρακίνησης» και τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να την αποκτήσουμε όλοι μας! Ανάλογα με το πόσο δυνατή ήταν η συνήθεια της παρακίνησης σε ένα άτομο, οι ερευνητές μπορούσαν να προβλέψουν με επιτυχία αν θα γυμναζόταν τακτικά ή θα κατέληγε να κάνει μερικές σποραδικές προπονήσεις. Φυσικά, όσο πιο συχνά αποφασίζει ένα άτομο να προπονηθεί τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να κάνει τη γυμναστική μέρος της καθημερινότητάς του.

Με λίγα λόγια η έρευνα επιβεβαίωσε πως όσο η γυμναστική αντιμετωπίζεται ως αγγαρεία τόσο πιο πιθανό είναι να κλαίμε τα λεφτά που δίνουμε στις συνδρομές. Αν όμως ξεκινήσουμε τη γυμναστική με υπομονή κι επιμονή έχοντας σκοπό να γίνει καθημερινή συνήθεια γιατί κρατά το μυαλό και το σώμα σε ισορροπία, τότε θα πετύχουμε από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο στόχο. Για παράδειγμα από την ανύψωση των γλουτών ως την υγεία της καρδιάς.

Η γυμναστική είναι θέμα αντίληψης γι’αυτό σκέψου το καλά πριν αποφασίσεις να βουλιάξεις στον καναπέ 😉