Τα τελευταία 2 χρόνια παρατηρείται μια αλλαγή στη βιομηχανία της μόδας: ένα άνοιγμα στα plus size μοντέλα και τα ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Ένα άνοιγμα που έκανε πολλούς να απορήσουν όχι επειδή έγινε, αλλά γιατί άργησε τόσο να συμβεί.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος πως στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ ο μέσος όρος μεγέθους είναι το 14 (48 ευρωπαϊκό). Με αφορμή την επανάσταση που σημειώνεται στο χώρο της μόδας ξεκινά η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο  Straight/Curve που έχει στόχο να την καταγράψει.

Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ έχουν ένα στόχο στο μυαλό τους:

”Το Straight/Curve έχει ως στόχο να προβάλλει θαρραλέα τα δύσκολα ζητήματα που αφορούν τις διατροφικές διαταραχές και το συσχετισμό τους με το μέγεθος των ρούχων, τη διαφορετικότητα και την παρουσίαση αυτών των θεμάτων στα media. Το ντοκιμαντέρ θα καταγράψει μια ιστορική στιγμή καθώς ακολουθεί τα μοντέλα, τους στιλίστες, τα brands, τους συντάκτες μόδας και τους φωτογράφους που διαμορφώνουν αυτή την αλλαγή, τους ανθρώπους που πολεμούν για την ποικιλία και την αποδοχή στη βιομηχανία της μόδας και κατ’επέκταση στην κοινωνία. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις επόμενες γενεές γυναικών να αγαπήσουν το σώμα τους, ό,τι μέγεθος και σχήμα κι αν έχουν, αρκεί να είναι υγιείς και σε καλή φόρμα”

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δήλωση του μοντέλου Heather Hazzan η οποία πάλεψε με διατροφική διαταραχή όταν ήταν έφηβη που ομολόγησε πως αν όταν ήταν σε εκείνη την ηλικία αντίκριζε τις αφίσες της Jennie Runk (έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνια της H&M) θα σκεφτόταν διαφορετικά για την εικόνα της.

jennie runk-plus size μοντέλο

Jennie Runk for H&M

Επίσης, η Lauren Chan, δημοσιογράφος μόδας του αμερικανικού Glamour, σημειώνει πως υπάρχει απαίτηση από τους καταναλωτές να βλέπουν plus size μοντέλα (με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν καλύτερα) στις σελίδες των περιοδικών αλλά είναι ελάχιστα τα δείγματα ρούχων σε μεγάλα μεγέθη που λαμβάνουν από τα brands που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν τα αντίστοιχα editorials.

Σε άλλο σημείο ακούμε τον Gary Dakin, έναν από τους πρώτους ιδιοκτήτες πρακτορείου μοντέλων που συμπεριέλαβε plus size μοντέλα στο portofolio του, να εκφράζει την άποψη πως αυτό που συμβαίνει στη βιομηχανία της μόδας δεν είναι επανάσταση, αλλά εξέλιξη.

Παρακολουθήστε το πολύ ενδιαφέρον teaser trailer του ντοκιμαντέρ Straight/Curve:

Straight/CurveTeaser from Jenny McQuaile on Vimeo.

Ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ όταν προβληθεί (Φθινόπωρο του 2016) αν κι ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουν σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στη βιομηχανία της μόδας.