Έχουμε συνδέσει τον όρο «αποτοξίνωση» μόνο με τη διαδικασία αποβολής τοξινών από τον οργανισμό μας. Οι «τοξίνες» βέβαια είναι παντού: μέσα στο σπίτι, στο εργασιακό και φιλικό περιβάλλον…

Λίγο πριν το ξεκίνημα της άνοιξης, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις μια γενική αποτοξίνωση στη ζωή σου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Αποτοξινώνεις το σπίτι σου

Ναι, δυστυχώς αυτό σημαίνει πως ανοίγεις εκείνα τα συρτάρια και ντουλάπια που περιέχουν όλες τις τσαλακωμένες αποδείξεις, σημειώσεις, μπαταρίες (που κάποια στιγμή θα ανακυκλώσεις), χριστουγεννιάτικες κάρτες (που κάποια στιγμή θα ανακυκλώσεις), δώρα Χριστουγέννων (που κάποια στιγμή θα άλλαζες αλλά τώρα πλέον δεν μπορείς γιατί έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που όριζε το κατάστημα), νομίζω πως έπιασες το νόημα.

Επίσης, αποτοξίνωση σπιτιού σημαίνει πως γίνονται κάποιες βαριές δουλειές καθαριότητας που είχαν πάει πίσω λόγω χειμώνα, κακοκαιρίας, μικρή διάρκειας μέρας κτλ. Αυτό σημαίνει πως καθαρίζεις το μπαλκόνι/βεράντα γιατί σε λίγο καιρό θα απολαμβάνεις το καφεδάκι σου έξω, πλένεις τις περσίδες (συναγωνίζεται τον τίτλο πιο μισητής δουλειάς με το σιδέρωμα) και καθαρίζεις τα τζάμια.

Καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι συνεπάγεται ένα μη αγχωτικό περιβάλλον.

  1. Αποτοξινώνεις το σώμα και κατά συνέπεια το μυαλό

Αρκεί να πληκτρολογήσεις στην αναζήτηση του site μας τη λέξη αποτοξίνωση και θα βρεις από προγράμματα διατροφής, smoothies, χρήσιμα tips κ.α. Σε γενικές γραμμές σκέψου πως σε 10 μέρες τελειώνει και ο Φεβρουάριος (άρα δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για τη μετά-Χριστουγεννιάτικη φάση). Τώρα είναι η στιγμή για να γραφτείς στο γυμναστήριο και να κοιμάσαι 8 ώρες (δίχως διακοπή) το βράδυ.

  1. Αποτοξινώνεις το φιλικό σου περιβάλλον

Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί ανεχόμαστε και καλωσορίζουμε τις λυκοφιλίες στη ζωή μας, αλλά το κάνουμε (μάλλον, θα φταίνε οι ώρες τηλεοπτικής παρακολούθησης δίπλα στη μαμά και τη γιαγιάς μας που πέρασαν με Δυναστεία, Τόλμη & Γοητεία, Ατίθασα Νιάτα, για να μην αναφέρω την Κάντι-Κάντι και την κακιά Ελίζα). Όσο και αν αγάπησες την ίντριγκα και τη δολοπλοκία, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να έχεις «frenemies» (friends+enemies) στη ζωή σου. Παιξ’το Δαλάι Λάμα «Στειλ΄τους αγάπη και φως» και την πόρτα της εξόδου απ’τη ζωή σου.

Ααα, και επειδή βρίσκεσαι σε αυτό το μονοπάτι δεν κάνεις και ένα ξεκαθάρισμα στο Facebook; Ειλικρινά, χρειάζεσαι και τους 999 φίλους που έχεις συγκεντρώσει;

  1. Αποτοξίνωσε τα οικονομικά σου

Ω, ναι! Στην εποχή μας θεωρείται πολυτέλεια να δουλεύεις και να αμείβεσαι. Δεν είναι κρίμα όλος αυτός ο κόπος να χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά, ώρες, μέρες; Κατέβασε μία από τις δεκάδες εφαρμογές που υπάρχουν για διαχείριση των οικονομικών στο smartphone σου και ξεκίνα να καταγράφεις τα έξοδα σου καθημερινά. Έχοντας από την αρχή στο μυαλό σου πόσα χρήματα πρέπει να καταβάλλεις για τα πάγια έξοδα του μήνα, έχεις μια σαφή εικόνα των χρημάτων που σου περισσεύουν και αν καταγράφεις καθημερινά και λεπτομερώς τα έξοδα σου, σύντομα η εφαρμογή θα σου φανερώσει σε ποιον τομέα ξοδεύεις τα περισσότερα (π.χ. διασκέδαση, ψώνια, χόμπι κτλ.) και επομένως θα ξέρεις από πού πρέπει να αρχίσεις τον περιορισμό των εξόδων.

  1. Αποτοξίνωσε το μυαλό σου

Last but not least! Λειτουργεί συνδυαστικά με όλα τα προαναφερόμενα βήματα αλλά υπάρχουν 1-2 πραγματάκια που μπορείς να κάνεις ακόμα:

Πρώτον, πριν πέσεις για εκείνο τον 8ωρο ύπνο που λέγαμε, επέλεξε να σκεφτείς κάτι καλό που έγινε μέσα στην ημέρα και αν δεν έγινε κάτι θετικό, επέδειξε ευγνωμοσύνη για όσα καλά έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στη ζωή σου. Όπως διάβασα πρόσφατα σε ένα από αυτά τα τσιτάτα που κυκλοφορούν στα social media ‘’Δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς αν αντί για προβατάκια μετράς προβλήματα’’.

Και επειδή το έφερε ο λόγος, αποτοξίνωση μυαλού σημαίνει και λιγότερος χρόνος online και ειδικά στα social media. Ξεκίνα με το να αφήσεις το κινητό μέσα στην τσάντα/τσέπη όταν είσαι έξω με τους φίλους σου.