Οι επιστήμονες αποφάσισαν να διεξάγουν έρευνες για την ευεργετική επίδραση που έχει το σοκολατούχο γάλα στον οργανισμό και εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μερικά σχετικά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που βασιστείτε στο συγκεκριμένο άρθρο για να καταναλώνετε χωρίς ενοχές το αγαπημένο αλλά θερμιδογόνο ρόφημα απλώς τονίζουμε πως οι έρευνες αφορούν άτομα που αθλούνται τακτικά!

Σοκολατούχο γάλα και αντοχή

Ερευνητές ζήτησαν από 9 ποδηλάτες να πίνουν δύο γνωστά ενεργειακά ποτά μετά την εξαντλητική προπόνηση τους για δύο μέρες και την τρίτη μέρα να αντικαταστήσουν τα ενεργειακά ποτά με σοκολατούχο γάλα. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας οι ποδηλάτες ξεκουράζονταν για 4 ώρες και στη συνέχεια ξεκινούσαν μια δοκιμασία αντοχής πάνω στο ποδήλατο.

Όπως αποδείχθηκε οι 8 στους 9 αθλητές έκαναν περισσότερη ώρα ποδήλατο την ημέρα που είχαν καταναλώσει το σοκολατούχο γάλα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 στην περιοδική έκδοση «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism»

Σοκολατούχο γάλα και αποκατάσταση μυών

Οι ερευνητές του James Madison University χώρισαν 13 ποδοσφαιριστές σε 2 groups. Στη συνέχεια ζήτησαν από το ένα group να πίνει μόνο σοκολατούχο γάλα (χαμηλών λιπαρών) κάθε μέρα κατά τη διάρκεια μιας 4μερης εντατικής προπόνησης και από το άλλο group ζήτησαν να κάνει το ίδιο με ενεργειακό ποτό. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως το group που έπινε σοκολατούχο γάλα παρουσίασε χαμηλά επίπεδα κινάσης της κρεατίνης – ένα ένζυμο που συνδέεται με την απώλεια μυϊκού ιστού – σε σχέση με εκείνο που κατανάλωνε ενεργειακά ποτά.

Σοκολατούχο γάλα κατά της αφυδάτωσης

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως το γάλα τους ξεδιψά περισσότερο από το νερό και η γνώμη τους δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2007 στο British Journal of Nutrition έδειξε πως αθλητές που κάνουν ιδρώνουν πολλοί όταν ασκούνται (αερόβια άσκηση) και επιλέγουν να πιούν γάλα μετά το πέρας της προπόνησης, απεκκρίνουν λιγότερα υγρά και μέταλλα σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν νερό ή κάποιο ενεργειακό ποτό.

Γιατί ειδικά το σοκολατούχο γάλα;

Διότι αποτελεί ένα συνδυασμό υδατάνθρακα, πρωτεΐνης και ασβεστίου. Η διαιτολόγος Dina Aburmishan, διατροφολόγος αθλητών στίβου στο Σικάγο υποστηρίζει πως ‘’Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης που περιέχει το σοκολατούχο γάλα προωθεί τη σύνθεση γλυκογόνου στους μύες’’. Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση/ εξάντληση γλυκογόνου στους μύες συνεπάγεται ανάγκη για να αναπληρωθούν τα αποθέματα αυτού ώστε να επιτευχθεί καλή απόδοση και να εκτελούνται οι ασκήσεις χωρίς δυσκολία.

Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και μην ξεχάσετε να πιείτε το γάλα σας!

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού και όχι επιστημονικού χαρακτήρα