Η ευτυχία θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα άθλημα στο οποίο θα μπορέσεις να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου όσο πιο πολύ εξασκείσαι; Η Dr. Elizabeth Lombardo, συγγραφέας του βιβλίου “Better Than Perfect: 7 Strategies to Crush Your Inner Critic and Create a Life You Love” , στο πλαίσιο ομιλίας της στο θεσμό TEDx, υποστήριξε πως η ευτυχία μοιάζει με μια επιστήμη που μπορεί να μελετηθεί και με μια ικανότητα που μπορεί να αποκτηθεί και γι’αυτό το σκοπό ανέπτυξε 10 ερωτήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Ιδού το ερωτηματολόγιο της ευτυχίας:

Τι θαυμάζεις στους άλλους;

Οι αξίες που θαυμάζεις στους άλλους αντικατοπτρίζουν τι εκτιμάς ή θα εκτιμούσες στον εαυτό σου. Όταν αναγνωρίζεις και συμπεριφέρεσαι ανάλογα με τις αξίες που έχουν σημασία για εσένα, αποκτάς περισσότερη ευτυχία στη ζωή σου.

Πως μπορώ να αποκτήσω περισσότερη ενέργεια;

Και ναι, η απάντηση είναι γυμναστική και το ξέρεις. Πάντα υπάρχει χρόνος ακόμα κι αν πρόκειται για 30 λεπτά τρέξιμο στις 11 το βράδυ. Η γυμναστική ενισχύει την ευεξία του οργανισμού και λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά αφού είναι ο πιο γρήγορος και αποδοτικός τρόπος για να αδειάσει το μυαλό σου.

Για ποιον νοιάζομαι περισσότερο;

Η δουλειά σου δεν είναι φυσικό πρόσωπο, οπότε τι συμβαίνει με τους αγαπημένους σου όπως τον σύντροφο, τα παιδιά, τους φίλους και άλλους συγγενείς; Όταν η ζυγαριά της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής γέρνει προς τη δεύτερη πλευρά, ήρθε η στιγμή της αναθεώρησης.

Τι εκτιμώ;

Η ευγνωμοσύνη είναι μια “παράκαμψη” προς την ευτυχία. Βρες πάντα χρόνο να συνειδητοποιείς ποιους και ποια πράγματα εκτιμάς στη ζωή σου.

Θέλω να είμαι σωστός ή ευτυχισμένος;

Σε ενδιαφέρει περισσότερο να επιβάλεις την άποψη σου, να σε θαυμάζουν, να αποδεικνύεις πόσο δίκιο έχεις ή να περνάς καλά με τους ανθρώπους που αγαπάς; Οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι αρένα.

Τι με κινητοποιεί ο φόβος ή το πάθος;

Ο φόβος κρύβει επικριτικότητα, εστίαση στον αρνητισμό, θυμό, ενοχή και φόβο. Αντίθετα, το πάθος βασίζεται στην αισιοδοξία, την ενδυνάμωση, την ευγνωμοσύνη και μια προσήλωση στη δημιουργία και την αναζήτηση λύσεων. Ξεκίνα τη μέρα σου με κάτι που σε παθιάζει, όπως το να βάλεις δυνατά το αγαπημένο σου τραγούδι και να χορέψεις όσο ώρα περιμένεις να ετοιμαστεί ο καφές, και δες τη ζωή σου να αλλάζει…

Είμαι τελειομανής;

Παρόλο που η τελειομανία οδηγεί στην αρίστευση, σε προσωπικό επίπεδο κρύβεται αρνητική κριτική προς τους άλλους αλλά και προς τον ίδιο σου τον εαυτό.

Επηρεάζω θετικά τους άλλους;

Μια εθελοντική εργασία ή μια απλή βοήθεια στον γείτονα που προσπαθεί να ανοίξει την εξώπορτα κουβαλώντας 10 σακούλες. Η αίσθηση της προσφοράς αγαλλιάζει την ψυχή και ενισχύει τη σύνδεση με τον συνάνθρωπο.

Πως μπορώ να αποκτήσω περισσότερο ποιοτικό χρόνο;

Σκέψου πόσες ώρες την ημέρα βρίσκεσαι σε μία αγχώδη κατάσταση. Δεν μπορείς να βρεις μια ώρα για αποσυμπίεση; Η γυμναστική που προαναφέρθηκε, ο διαλογισμός, ένας περίπατος στο πάρκο ή στην παραλία, και φυσικά, ο ποιοτικός ύπνος.

Που δίνω περισσότερη σημασία, στο παρελθόν, στο μέλλον ή στο παρόν;

Επιστρέφεις στο παρελθόν για να βρεις απαντήσεις ή δικαιολογίες για να μην προχωρήσεις τη ζωή σου; Ό,τι έγινε στο παρελθόν δεν αλλάζει. Βρες τρόπο να συγχωρήσεις ανθρώπους που σε πλήγωσαν και επέλεξε να αντιμετωπίσεις κάθε σκληρή εμπειρία που βίωσες ως ένα μάθημα ζωής.

Αντίστοιχα, το να ανησυχείς ή να σχεδιάζεις προσεκτικά το μέλλον, σε κάνει να χάνεις το παρόν. Η ζωή δεν έχει πλάνο οπότε φρόντισε να εστιάζεις σε όλα όσα θέλουν να συμβούν και μετά ξεκίνα να τα πραγματοποιείς.