Ο υδράργυρος ανέβηκε κάπως απότομα κι έτσι καθημερινές μας συνήθειες όπως η γυμναστική γίνεται υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Ακόμα, η μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας και η έλλειψη κρύου μας κάνει να βγούμε στα πάρκα και τα γήπεδα για υπαίθρια σπορ.

Όπως αλλάζει ο καιρός, έτσι αλλάζουν και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε προκειμένου να ασκούμαστε αλλά παράλληλα να μην εξουθενώνουμε τον οργανισμό μας.

Τα dos & τα donts της γυμναστικής στη ζέστη είναι:

Dos

Να πίνουμε πολλά υγρά: Όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος είναι πιο εύκολο να αντιληφθούμε ότι διψάμε αλλά όταν γυμναζόμαστε δεν πρέπει να αφήνει τον οργανισμό μας πρώτα να αφυδατωθεί και μετά να στείλει το αντίστοιχο σήμα που μπορεί να συνοδεύεται από ξηρό στόμα, ζαλάδα, αίσθηση κόπωσης, έλλειψη συγκέντρωσης κ.α. Είναι σημαντικό να τον ενυδατώνουμε προκαταβολικά. Έτσι, καλό είναι να πίνουμε νερό 15 με 20 λεπτά πριν την εκκίνηση της άσκησης και να πίνουμε λίγο νερό κάθε 15 λεπτά κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης.outdoor-exercise-heat

Παράλληλα, είναι σαφέστατα προτιμότερο το νερό ή το πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη από τα καφεϊνούχα πότα ή τους χυμούς με ζάχαρη.

Συχνά γεύματα: Μπορεί όταν κάνει ζέστη να μην έχουμε διάθεση για πολύ φαγητό αλλά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μικρά γεύματα 5 με 6 φορές την ημέρα.

Να ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα ή με πλέξη drifit: Είναι λογικό όταν γυμναζόμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες να ιδρώνουμε περισσότερο. Καλό είναι να μην αυξάνουμε τη θερμοκρασία του σώματος με βαριά ρούχα. Τα βαμβακερά ρούχα είναι μια υγιής και ασφαλής επιλογή αφού αφήνουν το δέρμα να αναπνέει ενώ παράλληλα οι μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ρούχων διαθέτουν συλλογές με ρούχα με πλέξη drifit δηλαδή που έχει τη δυνατότητα να απορροφά τον ιδρώτα.

Να ακούμε το σώμα μας: Ακόμα κι αν έχουμε συνηθίσει σε σκληρή προπόνηση είναι καλό να αντιλαμβανόμαστε πότε οι δυνάμεις μας εγκαταλείπουν και να σταματάμε ή να κάνουμε πιο ήπια γυμναστική καθώς η ζέστη εξουθενώνει τον οργανισμό.

Να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική: Δεν γυμναζόμαστε όταν έχει καύσωνα και φοράμε αντιηλιακό σε πρόσωπο και σώμα από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα όταν συμμετέχουμε σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Donts

Όταν χάνουμε πολύ ιδρώτα δεν σημαίνει ότι χάνουμε και πολλά κιλά: Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί το να γυμναζόμαστε σκληρά σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε περισσότερο δεν σημαίνει πως χάνουμε περισσότερους πόντους ή κιλά, αλλά πως αφυδατωνόμαστε. Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα για να δροσιστεί. Επομένως όσο νερό χάνει ο οργανισμός πρέπει να αναπληρώνεται.

Πίνουμε πολλά υγρά ακόμα κι όταν κολυμπάμε ή κάνουμε θαλάσσια σπορ: Ακόμα κι όταν κολυμπάμε και δεν νιώθουμε ζέστη το σώμα μας έχει ανάγκη από ενυδάτωση.

Να αποφεύγουμε τη γυμναστική τις ώρες που κορυφώνεται η θερμοκρασία: Που σημαίνει πως αποφεύγουμε τη γυμναστική, τουλάχιστον τη σκληρή, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Να μην αλλάζουμε απότομα θερμοκρασία: Όταν γυμναζόμαστε, έχουμε ιδρώσει και ζεσταινόμαστε καλό είναι να μην τρέξουμε στο δωμάτιο με την ψύξη. Είναι σημαντικό να αφήσουμε το σώμα να περνάει σταδιακά από τη ζέστη στη δροσιά.

Ακολουθώντας τα παραπάνω tips μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνήθειες μας δίχως να εξαντλούμε και θέτουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό μας.