Ξεστομίζεις τόσο συχνά την ατάκα «Είμαι σε δίαιτα» που όσοι σε γνωρίζουν, νομίζουν πως είναι το όνομα που σου έδωσε ο Αρχηγός της Ινδιάνικης Φυλής στην οποία ανήκεις. Ξεκινάς δυναμικά και με μεγάλες προσδοκίες τη δίαιτα σου και τη δεύτερη εβδομάδα την έχεις ήδη χαλάσει.

Αν η προαναφερόμενη κατάσταση θυμίζει την ιστορία της ζωής σου, ανακάλυψε για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό και κάνε τις απαραίτητες διορθώσεις έτσι ώστε η δίαιτα σου να έχει επιτυχία και διάρκεια:

Το σώμα σου επαναστατεί

Η σωστή δίαιτα σου χαρίζει ευεξία, ενέργεια και εντέλει ευφορία. Η λάθος δίαιτα (συνήθως οι πολύ αυστηρές) σου προκαλεί πονοκέφαλο, πνευματική και σωματική κόπωση και εκνευρισμό.

Άκου το σώμα σου. Εφόσον έχεις δοκιμάσει δεκάδες δίαιτες στη ζωή σου θα έπρεπε να ξέρεις μέχρι σήμερα ποιο διατροφικό πλάνο σου ταιριάζει. Για παράδειγμα, μπορεί να ανήκεις στους ανθρώπους που δεν μπορούν με τίποτα να περιορίσουν την ποσότητα, οπότε μπορούν να στραφούν σε μια πρωτεϊνική δίαιτα που σου δίνει τη δυνατότητα να καταναλώνεις αρκετά μεγάλες ποσότητες κρέατος, ψαριών και αυγών. Άλλοι πάλι δεν αντέχουν χωρίς γλυκό, οπότε καλό είναι να βρουν μια δίαιτα που να επιτρέπει κατανάλωση γλυκού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ταυτόχρονα να περιλαμβάνει πολλά φρούτα. Θυμήσου πως σκοπός της δίαιτας είναι να διατηρήσεις ένα σωστό τρόπο διατροφής για όλη σου τη ζωή.

Λιγούρες

Σκέψου ποιες τροφές θα μπορούσες να αποκλείσεις δια βίου από τη ζωή σου και ποιες δεν θα άντεχες να αποχωριστείς ούτε για δύο μέρες. Όπως προαναφέρθηκε σκοπός της δίαιτας είναι να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες για πάντα, αν όμως αποκλείσεις τις αγαπημένες σου τροφές τότε το πιο πιθανό είναι να χάσεις άμεσα κάποια κιλά και μόλις η στέρηση χτυπήσει κόκκινο και αρχίσεις να τρως αντί για μία, δέκα σοκολάτες, σακουλάκια πατατάκια…και τότε θα πάρεις πίσω το χαμένο βάρος Χ 2.omg-diet

Τι μπορείς να κάνεις. Καταρχάς, απέβαλλε τη λογική « ή Όλα ή Τίποτα». Όταν κάποιος στερείται για καιρό μία αγαπημένη τροφή τότε μόλις ενδώσει στον «απαγορευμένο καρπό» έχει την τάση να κάνει υπερφαγικά επεισόδια με τη λογική ότι «αφού χάλασα τη δίαιτα με μία παρασπονδία, δεν έχει νόημα να συνεχίσω, οπότε ας φάω ό,τι θέλω». Για να μπορέσεις να ακολουθήσεις τη δίαιτα σου, ξέχνα το επίρρημα «πιστά». Συμβιβάσου με την ιδέα πως κάποια στιγμή θα κάνεις κάποια παρασπονδία και μετά συνέχισε το πρόγραμμά σου κανονικά. Επίσης, ζήτα από το διαιτολόγο σου να συμπεριλάβει μερικές από τις αγαπημένες σου τροφές στο πλάνο, σε μικρές ποσότητες, για παράδειγμα μια γκοφρέτα σοκολάτας κανά δυο φορές την εβδομάδα. Τέλος, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου κάποια σνακ για τις δύσκολες ώρες της λιγούρας, όπως μερικά αμύγδαλα, μια μικρή μαύρη σοκολάτα, μια μπάρα δημητριακών, ένα γιαούρτι κι άλλα.

Γίνε ειλικρινής με το σώμα σου, κάνε μερικές μικρές αλλαγές και τότε η δίαιτα σου θα αντέξει και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη εβδομάδα…