Έχω επισκεφθεί πολλούς διαιτολόγους σε αυτή τη ζωή, μία όμως με κέρδισε όταν στην πρώτη μου επίσκεψη ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας ‘’Θέλω να ξέρεις πως η δίαιτα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και θαυμάζω απεριόριστα όσους κατορθώνουν να την ολοκληρώσουν και να διατηρήσουν τα κιλά που χάνουν’’.

Όταν ξεκινάς μια δίαιτα με στόχο την απώλεια αρκετών κιλών είναι καλό να γνωρίζεις εκ των προτέρων πως πρόκειται για μία απαιτητική (αλλά όχι ακατόρθωτη) και ταυτόχρονα μακροχρόνια διαδικασία, που θα δοκιμάσει τις αντοχές σου σε πολλά επίπεδα.

Προετοιμάσου για τα ακόλουθα στάδια και ανακάλυψε μερικά tips για το πώς θα μπορέσεις να τα ξεπεράσεις με περισσότερη ευκολία:

Όταν κολλάει η βελόνα…

Πιθανώς να σε έχει ήδη προειδοποιήσει ο διαιτολόγος σου πως το σώμα έχει δική του «προσωπικότητα» και ενώ μπορεί αρχικά να χάσεις με ευκολία κάποια κιλά, κάποια στιγμή που ενδεχομένως να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, η ζυγαριά μένει σταθερή ενώ εσύ ακολουθείς πιστά το διατροφικό σου πλάνο. Σε εκείνη ακριβώς τη φάση πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, να μείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου και προσπάθησε να κάνεις μια μικρή αλλαγή στο διαιτολόγιο ή στη ρουτίνα της γυμναστικής σου προκειμένου να ξεκολλήσει η ζυγαριά. Μια καλή λύση να κάνεις για λίγες μέρες μια πρωτεϊνική δίαιτα και να εντάξεις περισσότερη αερόβια άσκηση στο πρόγραμμα της γυμναστικής σου.

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου

Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα συχνά γίνονται λίγο βαρύθυμοι κυρίως επειδή μπαίνουν σε ένα καθεστώς περιορισμού. Όταν λοιπόν ο πειρασμός που μπορεί να πάρει πολλές μορφές όπως σουφλέ σοκολάτας, πατάτες τηγανιτές, σπαγγέτι αλά καρμπονάρα…εμφανιστεί μπροστά σου προσπάθησε να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ποιος είναι ο στόχος σου, για ποιο λόγο κάνεις δίαιτα και κυρίως να θυμάσαι πως η δίαιτα είναι επιλογή και όχι καταναγκαστικό έργο

…και σε περίπτωση που ενδώσεις στον πειρασμό, μην πιάσεις το μαστίγιο! Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως πιθανώς μόνο όσοι έχουν περάσει από εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις μπορούν να ακολουθήσουν με απόλυτη πειθαρχία τη δίαιτα τους. Όταν λοιπόν το σουφλέ σοκολάτας σου κλείσει το μάτι και εσύ σκέφτεσαι αν θα πιάσεις το κουτάλι, καλό είναι να ενδώσεις στον πειρασμό μόνο και μόνο για να ξεσπάσεις. Καμία διατροφική ατασθαλία δεν μετράει αν την επόμενη μέρα συνεχίσεις κανονικά το πρόγραμμα σου σαν να μην έχει συμβεί τίποτα! Αρκεί ο διατροφικός πειρασμός να είναι one night stand και όχι παράλληλη σχέση!

Οραματίσου…

Ναι, η παρέα σε καλεί για δείπνο σε ιταλικό εστιατόριο και εσύ αρνείσαι την πρόσκληση (μα, υδατάνθρακες νυχτιάτικα;) και κλαις αγκαλιά με μαρουλόφυλλα! Σκούπισε τα δάκρυα σου και οραματίσου τον εαυτό σου μόλις φτάσει στο βάρος που έχεις βάλει στόχο. Επειδή τότε θα χρειαστείς καινούργια ρούχα (ακόμα κι αυτά που δεν είχε σκεφτεί ποτέ πως θα μπορέσεις να φορέσεις) σκέψου πως για κάθε ευρώ που γλιτώνεις για εξόδους σε εστιατόρια ή ντελίβερι, αποταμιεύεις χρήματα για τη μελλοντική σου γκαρνταρόμπα!

Κάνε δώρο στο σώμα σου

Τέλος, μην ξεχνάς να παινεύεις το σώμα σου για την προσπάθεια που καταβάλλει κάνοντας του μερικά δώρα όπως ένα μασάζ, μια θεραπεία σώματος…οτιδήποτε δείχνει πως το αγαπάς και το φροντίζεις!diet-motivation

Καλή επιτυχία!