Η εβδομάδα που ξεκινά στις 5 και διαρκεί ως τις 9 Μαΐου 2014 έχει οριστεί ως η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος. Στόχος του συγκεκριμένου θεσμού είναι να γνωστοποιηθεί και να γίνει συνείδηση στο κοινό πως η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές καθώς το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 5 έως 9 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της LaRoche-Posay και της LEO Φαρμακευτική Ελλάς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται φτάνει μέχρι και 8%.
Εκτός του μελανώματος, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν και οι μη-μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος (ακτινικές υπερκερατώσεις, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, βασικο κυτταρικό καρκίνωμα). Αποτελούν την πιο συχνή μορφή καρκίνων του δέρματος. Εξελίσσονται αργά, αλλά, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να δώσουν ακόμα και μεταστάσεις.
Η έγκαιρη διάγνωση δίνει τη δυνατότητα ριζικής θεραπείας και ίασης.skin-check

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος η απήχηση του κόσμου αυξάνεται και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εξετάζονται. Πιο συγκεκριμένα το εξετάστηκαν 7.698 άτομα (ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός εξεταζομένων), με το 64,6% να αφορά σε γυναίκες. 328 άτομα ανέφεραν θετικό

κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 74 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από μελάνωμα.

Η La Roche-Posay, δημιούργησε την πρωτοποριακή ιστοσελίδα αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου. Η ιστοσελίδα www.myskincheck.gr προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), με τη μέθοδο ABCDE*. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι ένας καθρέφτης χειρός.  Παράλληλα, το www.myskincheck.gr προσφέρει χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, συχνές ερωτήσεις γύρω από τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα. Δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση το www.myskincheck.gr δεν αποτελεί υποκατάστατο της δερματολογικής εξέτασης, σε περίπτωση ύποπτης βλάβης, δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης δερματολόγου όχι μόνο για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, αλλά για όλο το χρόνο.

5’αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Μπορείς να το δεις. Μην το αγνοείς!

Φωτογραφία εξωφύλλου:

Από αριστερά προς δεξιά:

κ. Γιάννης Λιανός Head of Sales & Marketing LEO Pharma Ελλάς, κ. Αλέξανδρος Στρατηγός Καθηγητής Δερματολογίας  & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αλέξανδρο ςΚατούλης Επίκουρος Καθηγητής Δερματολογίας  & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Σωτηριάδης Καθηγητής Δερματολογίας &Α φροδισιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσιος Ανανιάδης Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, κ. Δημήτρης Κοτταράς Διευθυντής Ιατρικής Επικοινωνίας LA ROCHE-POSAY, κα Φιλύρα Παπακώστα Διευθύντρια Μάρκας LA ROCHE-POSAY