Η ευεξία επιτυγχάνεται με έναν πολύ πρακτικό τρόπο μέσα από τη γυμναστική. Άραγε η ευτυχία έχει μια τόσο πρακτική πλευρά; Μπορεί η ευτυχία να “υπακούσει” σε μια μεθοδολογία όπως οι ασκήσεις; Όσο περίεργο και αν φαίνεται, ναι. Η ευτυχία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, θέλει προπόνηση. Όπως εκπαιδεύουμε το σώμα μας έτσι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε και το μυαλό μας να έχει καλή διάθεση.

Το ασκησιολόγιο της ευτυχίας δεν είναι μεγάλο ή περίπλοκο, περιλαμβάνει 3 μόνο βήματα που είναι τα εξής:

Σκέψου τρία καλά πράγματα που έχουν συμβεί μέχρι αυτή τη στιγμή στη σημερινή ημέρα

Σίγουρα υπάρχουν. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι τεράστιο, όπως το ότι κέρδισες το λαχείο, μπορεί να είναι κάτι μικρό που όμως σε έκανε να χαμογελάσεις και να νιώσεις αγαλλίαση. Όπως ο ζεστός καφές με το τέλειο άρωμα που ήπιες το πρωί, το αστείο μήνυμα που έλαβες από έναν φίλο, η σκέψη πως πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το γελοίο post στο Facebook…Κάνε την αναδρομή και σίγουρα δεν θα περιοριστείς σε τρεις μόνο θετικές καταστάσεις!

Κατέγραψε αυτά τα τρία πράγματα

Θέλεις να το γράψεις σε ένα post-it; Να το σημειώσεις στο ημερολόγιο σου; Να βγάλεις μια φωτογραφία τον καφέ που λέγαμε στο Instagram ή ένα μοιραστείς το screenshot της δήλωσης που σε έκανε να χαμογελάσεις στο Facebook; Ο σκοπός είναι να έχεις καταγεγραμμένες τις στιγμές χαράς σου για να μπορείς να επιστρέφεις εύκολα σε αυτές όταν το έχεις ανάγκη.

Μοιράσου τη χαρά

Το προηγούμενο παράδειγμα με την κοινοποίηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, βασίζεται σε μια πολύ απλή αρχή: μοιράσου την ευτυχία και θα σου επιστραφεί. Πες στον μπαρίστα πόσο τέλειος είναι ο καφές που σου ετοίμασε, ευχαρίστησε δημόσια τον φίλο για το αστείο μήνυμα. Σκέψου πως η χαρά είναι σαν να ρίχνεις βολές με μπούμερανγκ, μια “φυσική δραστηριότητα” του μυαλού και της ψυχής με τα πιο ωφέλιμα αποτελέσματα.

Ακόμα κι αν ανήκεις στους πιο καχύποπτους, που σκέφτονται πως κάτι τέτοια είναι “τσιτάτες” φιλοσοφίες που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα μας, σκέψου μόνο πως ένα από τα τσιτάτα που πραγματικά ισχύει είναι πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, χαίρονται με τα πιο μικρά πράγματα.