Ροδάκινα, κεράσια, καρπούζια, πεπόνια, βερίκοκα, σταφύλια, τα πιο γευστικά φρούτα βγαίνουν το καλοκαίρι. Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν καταναλώνουν συχνά φρούτα, δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να τα εντάξεις στη διατροφή σου και να αποκτήσεις τα ακόλουθα οφέλη:

Όσοι καταναλώνουν τακτικά φρούτα έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) σε σχέση με άλλους. Πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει πως αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή το άτομο που θέλει να τρώει ισορροπημένα αν θελήσει να αντικαταστήσει μια σοκολάτα ή μπισκότο είναι πιθανότερο να το κάνει με ένα μήλο παρά με ένα πιάτο μπρόκολο. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται λιγότερες διατροφικές ατασθαλίες και διατηρείται πιο εύκολα ο έλεγχος στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Τα φρούτα είναι γεμάτα νερό και φυτικές ίνες. Μπορεί τα φρούτα να περιέχουν ζάχαρη αλλά λόγω ότι περιλαμβάνουν νερό και φυτικές ίνες η συγκέντρωση ζάχαρης είναι σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με άλλες γλυκές τροφές. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως μία κούπα από φράουλες περιέχει 7 γραμμάρια ζάχαρη ενώ μια κουταλιά της σούπας μέλι περιλαμβάνει 17 γραμμάρια ζάχαρη.

Τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά δρουν προστατευτικά στον οργανισμό και περιορίζουν τη δράση των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων και μεταλλάσουν το DNA, και κατά συνέπεια προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση. Τα καλά νέα είναι πως τα φρούτα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών. Για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα τροπικά φρούτα (ανανάς, μάνγκρο, παπάγια, μπανάνα) διαφέρουν από εκείνα που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ). Έτσι, αντί να ακολουθείτε κατά γράμμα τη συμβουλή «ένα μήλο την ημέρα» κρατήστε το σκεπτικό, και καταναλώστε καθημερινά φρούτα από διαφορετικές ομάδες φρούτων για τη μέγιστη κάλυψη του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά.

Τα φρούτα μας ομορφαίνουν. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα αντιοξειδωτικά που προαναφέρθηκαν, αλλά η σταθερή κατανάλωση φρούτων μας κάνει πιο όμορφους όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη έρευνα. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας οι υπεύθυνοι τράβηξαν φωτογραφίες 35 ατόμων που έκαναν δίαιτα και ζήτησαν από άλλους να τις αξιολογήσουν. Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα σε σχέση με τα άλλα χαρακτηρίστηκαν ως πιο όμορφα, με πιο λαμπερό δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά εκτός ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνουν και την κυκλοφορία του αίματος και χαρίζουν στο δέρμα μια υγιή, λαμπερή όψη.

Εκμεταλλεύσου το καλοκαίρι για να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες.

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα. Τα άτομα που κάνουν δίαιτα είναι καλό να ακολουθήσουν τη συμβουλή ενός διαιτολόγου ως προς την ποσότητα των φρούτων που πρέπει να καταναλώνουν σε ημερήσια βάση.