Η φιλία ήταν και είναι κάτι πολύ σημαντικό και όμορφο.

Μία νέα  επιστημονική έρευνα έρχεται και το αποδεικνύει λέγοντας πως οι παρέες και οι καλές φιλίες μπορούν να μας “ευεργετήσουν” και να μας γιατρέψουν προστατεύοντάς μας από τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Και για μία ακόμη φορά είναι γεγονός… Οι φίλοι είναι το χάπι της χαράς μας, είναι το πολύτιμο χαμόγελό μας.

Η έρευνα υποστηρίζει πως οι φίλοι είναι ένα πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό όπλο που δημιουργεί ένα τείχος για να αφήσει απ έξω την κατάθλιψη. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κοινωνικός μας κύκλος  τόσο πιο λυτρωτικά μπορεί να λειτουργήσει και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Από το κακό που βασανίζει –σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-350 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μάλιστα λένε πως οι νέοι –έφηβοι- δεν έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη σε περίπτωση που έχουν φίλους που είναι μελαγχολικοί. Αντιθέτως είναι σε θέση να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την διάθεσή τους και να τους «γιατρέψουν».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να επαληθεύσουν αν η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων θα μπορούσε να είναι μεταδοτική.

Το αποτέλεσμα έδειξε πως δεν είναι ενώ ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των φίλων  με καλή διάθεση τόσο μικρότερη η πιθανότητα να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη ενώ οι πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός αυξάνονται!

«Σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες ο κάθε έφηβος να έχει έναν επαρκή αριθμό φίλων με καλή διάθεση και να επωφελείται από μια ασπίδα προστασίας», λένε οι ειδικοί και καταλήγουν  «Αυτό επιτρέπει να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη».