Σου το έχουν επισημάνει φίλοι και συγγενείς: “Σκέφτεσαι υπερβολικά τα πράγματα”. Για εσένα είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις στη ζωή σου (πιθανώς ο μόνος τρόπος που έχεις βρει) και δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις πως η υπερ-ανάλυση και η τελειομανία, σου στερούν την ευτυχία μέσα από τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Δεν γελάς με τον εαυτό σου και τα λάθη σου. Είναι ο τρόπος σου να διατηρείς μια τέλεια εικόνα μόνο που ταυτόχρονα σε απομακρύνει από τους άλλους ανθρώπους. Κανείς δεν είναι τέλειος, και κανένας δεν κάνει ουσιαστικές σχέσεις αν δεν δείξει την ευάλωτη πλευρά του.

Εκνευρίζεσαι όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα είχες υπολογίσει. Επειδή στη ζωή σχεδόν τίποτα δεν πηγαίνει όπως το έχουμε προγραμματίσει, προχώρα γρήγορα στο σχέδιο Β και σταμάτα να “χτυπιέσαι” πάνω από τα χαλάσματα του σχεδίου Α.

Κρατάς “κακίες”. Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, ένας από τους ιστορικούς ιδρυτές του Βουδισμού, είχε πει “Το να συντηρείς το θυμό και την οργή σου είναι σαν να πίνεις αργά αργά ένα δηλητήριο και να περιμένεις ο άλλος άνθρωπος να πεθάνει”. Νομίζω πως αυτή η φράση συνοψίζει όλο το νόημα του θυμού και της εκδικητικότητας. Απλώς, άφησε το και προχώρα.

Χάνεις χρόνο και ενέργεια για πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν.Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι για τετελεσμένες καταστάσεις και να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά. Ό,τι έγινε, έγινε.overthinking-giff

Δεν ξέρεις πως να ζεις τη στιγμή. Είναι απλό. Αν σκέφτεσαι συνεχώς πως μπορείς να προγραμματίσεις το αύριο, το μεθαύριο, τα επόμενα δέκα χρόνια χάνεις τη χαρά το να είσαι παρών στο ΤΩΡΑ και σε όσα έχει να σου προσφέρει.

Δεν μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη. Το να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να ζητάς συγχώρεση είναι μια απελευθερωτική διαδικασία για εσένα και τους άλλους. Το να αρνείσαι να παραδεχτείς την ήττα ή τα σφάλματα σου θα σε οδηγεί σε μια συνεχή πάλη με τον εαυτό σου και με τους άλλους.

Τέλος, όπως σκέφτεσαι υπερβολικά και σχεδιάζεις τα πάντα, αναλογίσου κι αυτό: Το να υπερ-αναλύεις τα πάντα, ακόμα κι αυτά που δεν έχουν συμβεί ακόμα στη ζωή σου, είναι σαν να αρνείσαι να απολαμβάνεις τη ζωή.