Το άγχος και το στρες αποτελούν την καθημερινότητα πλέον, ωστόσο το αντίδοτο σε αυτά αποτελεί η σωστή άσκηση, βοηθώντας την πνευματικότητα αλλά και το σώμα να ανταπεξέλθουν.

Yπάρχουν διάφορες μορφές άσκησης για να καταπολεμήσεις το στρες και το άγχος, όπως το περπάτημα, το jogging, το κολύμπι, το ποδήλατο αλλά και η αεροβική. Τι είναι το καλύτερο για σένα; Εμείς σου δίνουμε τις εναλλακτικές και εσύ επιλέγεις τι σου ταιριάζει…

Περπάτημα

Ακόμη και αν είσαι τελείως εκτός φόρμας, συνήθως μπορείς να ανταπεξέλθεις στο περπάτημα. Ένας μεγάλος περίπατος αποτελεί μια εξαιρετική αεροβική άσκηση. Είναι δωρεάν και κάνει καλό στο κυκλοφορικό σύστημα και στους πνεύμονες. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, του διαβήτη αλλά και στην χοληστερίνη.

Το ιδανικό είναι περίπου 30 λεπτά την ημέρα ενώ όσο η φόρμα σου βελτιώνεται ξεκίνα σιγά-σιγά το jogging. Προσπάθησε, παράλληλα, να χρησιμοποιήσεις τις σκάλες αντί για το ασανσέρ

Yoga

H Υογα αποτελεί μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης κατά του άγχους. Βελτιώνει το σώμα και το πνεύμα ενώ αποκτάς δύναμη, ευλυγισία, συντονισμό αλλά και εξαιρετική στάση στο σώμα. Ακόμη, βοηθά και αν υποφέρεις από άσθμα Η Yoga αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές γυμναστικής, καθώς ξεκίνησε στην Ινδία πριν από 5 χιλιάδες χρόνια, με τη μετάφραση της λέξης να σημαίνει “ένωση”. Υπάρχουν διάφοροι τύπο Yoga, ωστόσο στη Δύση χρησιμοποιείται η Hatha, η οποία αποτελεί μια μορφή φυσικής άσκησης σε συνδυασμό με ανάσες. Φυσικά, μπορείς να γυμναστείς είτε με ειδικά video και βιβλία είτε σε κάποιο γυμναστήριο.

Tai Chi

Βασισμένο στην κινεζική ταοϊστική φιλοσοφία, έχει σαν στόχο την βελτίωση της υγείας, της αυτοάμυνας αλλά και της πνευματικότητας του ατόμου. Συνδυάζει κινήσεις πολεμικής τέχνης μαζί με αναπνοές. Η ιδέα είναι βασισμένη στην ροή του “chi”, δηλαδή στην ενέργεια της ζωής, μέσα από το σώμα. Πρόσφατα, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν πως το Tai Chi βοηθά στη μάχη κατά της κατάθλιψης, ενώ βοηθά και στα άτομα με καρδιακές παθήσεις. Μπορείς να μάθεις Tai Chi σε ειδικά κέντρα αλλά και από videos.

Τι σε κρατάει πίσω;

Μα φυσικά οι δικαιολογίες! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να γράψεις σε ένα χαρτί αυτά που πιστεύεις πως σε κρατούν πίσω και δεν σε αφήνουν να γυμναστείς. Πιθανότατα θα γράψεις:

-Δεν έχω χρόνο/χρήμα

-Δεν είμαι της άσκησης

-Είμαι πολύ μεγάλη ή υπέρβαρη

-Δεν έχει κοντά γυμναστήριο

Η άσκηση όμως δεν είναι μόνο στο γυμναστήριο. Μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να θες πραγματικά. Το πιο βασικό είναι να αποκτήσεις θέληση να νικήσεις την μάστιγα που ονομάζεται “στρες”. Τα υπόλοιπα είναι… παιχνιδάκι!