Θεωρείς πως η υγεία, σωματική και ψυχική είναι μια μακροχρόνια διαδικασία; Οι ακόλουθοι τρόποι αποδεικνύουν πως συχνά χρειάζονται το πολύ 60 δευτερόλεπτα για να βελτιώσεις την υγεία σου:

Πάρε μια βαθιά ανάσα

Τι πιο απλό; Κι όμως, μέσα στην ημέρα ξεχνάμε μέχρι και να γεμίζουμε με αέρα τους πνεύμονες. Ειδικά όταν αισθάνεσαι στρες, κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές βαθιές και ρυθμικές ανάσες. Η συγκεκριμένη διαδικασία μειώνει τα επίπεδα της πίεσης και αποβάλλει τις ορμόνες του στρες.

Αγκάλιασε κάποιον που αγαπάς

Μια αγκαλιά σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή κατοικίδιο αρκεί για να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την ταχυκαρδία ενώ παράλληλα είναι ο πιο απλός τρόπος για να νιώσεις πως αγαπάς και σε αγαπούν.woman-hugging-dog

Γέλασε

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως χρειάζονται 10 λεπτά άσκησης σε κωπηλατική μηχανή για να φτάσει η καρδιά στους χτύπους που λειτουργεί μετά από 1 λεπτό γέλιου. Το γέλιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποβάλλεις το στρες ενώ είναι και μεταδοτικό. Όταν βιώνεις σωματικά τις συνέπειες του έντονου άγχους (ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, φούσκωμα κ.α.) απλώς αναζήτησε στο YouTube ένα αστείο βίντεο μερικών δευτερολέπτων.

Κατανάλωσε λίγη μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και βοηθά το κυκλοφορικό. Ένα-δυο πλακάκια μαύρης σοκολάτας είναι αρκετά για να βελτιώσεις την υγεία σου.

Ο κανόνας του 20-20-20

Κάθε 20 λεπτά, κοίταξε κάτι που βρίσκεται 20 “πόδια” μακριά (6 μέτρα) για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Δοκιμασμένο χαλαρωτικό τρικ, ιδανικό για εφαρμογή κατά τη διάρκεια της εργασίας.Healthy workplace

Πλένε τα χέρια σου

Σύμφωνα με έρευνες του CDC (Center for Disease Control & Prevention-ΗΠΑ) αν πλένεις συχνά τα χέρια σου για 20 δευτερόλεπτα (2 φορές το Happy Birthday περίπου) μειώνεις τον κίνδυνο να κολλήσεις γαστρεντερικό ιό κατά 31% και κρυολόγημα ή γρίπη κατά 21%.

Πρόσθεσε κανέλα στο πρωινό σου

Η κανέλα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη καθώς κρατά σε ισορροπία τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη ενώ παράλληλα δίνει γεύση σε κάθε διατροφική επιλογή για πρωινό: γιαούρτι, δημητριακά ή καφές.

Πρωινό με κινόα, σταφίδες, καρύδια και κανέλα

Πρωινό με κινόα, σταφίδες, καρύδια και κανέλα

Χαλάρωσε στη στάση “Παιδί”

Αν ψάχνεις τρόπο για να ανακουφιστείς από την ένταση στον αυχένα και την πλάτη, δοκίμασε τη στάση της γιόγκα “Παιδί” (Balasana). Παράλληλα με την αναλγητική της επίδραση, είναι και εξαιρετικά χαλαρωτική. (Για να μάθεις πως να εκτελέσεις τη συγκεκριμένη αλλά και άλλες 7 ευεργετικές στάσεις της γιόγκα, κάνε κλικ εδώ).

balasana-yoga-posture

 

Βάλε χρονόμετρο και βελτίωσε την υγεία σου!