Αποφάσισες πριν από μήνες να ξεκινήσεις γυμναστική μαζί με την κολλητή σου και αποκτήσατε μια νέα, κοινή συνήθεια. Παρόλο που παρατηρείς τις αλλαγές στο σώμα της φίλης σου, δεν συμβαίνει το ίδιο στο δικό σου.

Όχι, η φίλη σου δεν παίρνει κάποιο μαγικό φίλτρο πριν αρχίσει την προπόνηση. Η εξήγηση είναι πολύ πιο «ρεαλιστική». Πιθανότατα έχετε τελείως διαφορετικό σωματότυπο. Έτσι, ένα ασκησιολόγιο που ταιριάζει «γάντι» στις σωματικές ανάγκες της μίας μπορεί να μην είναι και τόσο κατάλληλο για την άλλη.

Συνεπώς, παρακάτω θα βρεις την ενδεδειγμένη γυμναστική ανάλογα με τους τέσσερις βασικούς σωματότυπους.different-body-types

Αν έχεις σώμα Μήλο:

Έχεις την τάση να βάζεις λίπος στην κοιλιακή χώρα ενώ παράλληλα οι γυναίκες με σωματότυπο μήλο συχνά έχουν αρκετά επίπεδα οπίσθια και μπορεί να έχουν μεγάλο στήθος.

Η κατάλληλη γυμναστική: Συνδυασμός αερόβιων ασκήσεων και ήπιας μυϊκής ενδυνάμωσης. Ο στόχος είναι η κάθε μυϊκή ομάδα να γυμνάζεται μέσα από διαφορετικές ασκήσεις. Επίσης, η συχνή καρδιοαγγειακή άσκηση κρίνεται απαραίτητη στις γυναίκες με σώμα μήλο προκειμένου να επιτυγχάνεται καύση του λίπους, καθώς το κοιλιακό λίπος συγκεντρώνεται γύρω από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος (καρδιά, συκώτι): 30-40’ λεπτά αερόβιας άσκησης, με μικρά διαλλείματα, μέχρι και 5 φορές την εβδομάδα αποτελεί την ιδανική προπόνηση.

Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σωματότυπο είναι πως εστιάζουν στους κοιλιακούς και παραμελούν την εκγύμναση των ποδιών, των χεριών, της πλάτης και του θώρακα. Το σώμα είναι ένα σύνολο μυών και ειδικά για τις γυναίκες με σώμα μήλο οι ασκήσεις γλουτιαίων, πλάτης και θώρακα είναι ιδιαίτερα αποτελούν σημαντικό μέρος της προπόνησης.

Αν έχεις σώμα Αχλάδι:

Οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σωματότυπο έχουν πιο γεμάτους μηρούς, οπίσθια και κάτω κοιλιακούς ενώ το πάνω μέρος του σώματος τους είναι λεπτό. Παίρνουν σχετικά εύκολα βάρος και έχουν αργό μεταβολισμό.

Η κατάλληλη γυμναστική: Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και μυϊκής ενδυνάμωσης είναι και για αυτό το σωματότυπο ο κατάλληλος συνδυασμός προπόνησης: 30’ καρδιοαγγειακής άσκησης μέχρι 3 φορές την εβδομάδα και ασκήσεις με βάρη αποτελούν το ιδανικό ασκησιολόγιο. Οι γυναίκες με σωματότυπο αχλάδι έχουν την τάση να επικεντρώνονται στην εκγύμναση ποδιών και γλουτιαίων αλλά το πρόγραμμα καλό είναι να περιλαμβάνει και ασκήσεις για το πάνω μέρος του σώματος (χέρια, θώρακας, πλάτη, άνω κοιλιακοί) γιατί έτσι εξισορροπούνται οι αναλογίες στη σιλουέτα.

Αν έχεις σώμα Μπανάνα:

Ψηλές, αδύνατες χωρίς ιδιαίτερες καμπύλες γυναίκες. Έχουν συνήθως γρήγορο μεταβολισμό, δεν προσθέτουν εύκολα κιλά αλλά και μυϊκή μάζα.

Η κατάλληλη γυμναστική: Η καρδιοαγγειακή άσκηση είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους. Για τον συγκεκριμένο σωματότυπο κύριος στόχος είναι η μυϊκή ενδυνάμωση. Έτσι, ένα πρόγραμμα που δυναμώνει τους μύες, ασκήσεις με βάρη ή pilates και ήπια αερόβια άσκηση για την υγεία της καρδιάς αποτελεί την ιδανική προπόνηση.

Αν έχεις σώμα Κλεψύδρα:

Η μέση σου είναι λεπτή, μικρότερη από το στήθος και τους γοφούς. Το σώμα είναι αρμονικά καμπυλωτό. Συνήθως οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σωματότυπο «γεμίζουν» στο πίσω μέρος των μηρών και στα μπράτσα.

Η κατάλληλη γυμναστική: Μυϊκή ενδυνάμωση με έμφαση στα χέρια και τα πόδια και φυσικά καρδιοαγγειακή άσκηση για λόγους υγείας και αν υπάρχει ανάγκη απώλειας κιλών.

Μπορεί να είμαστε τα γονίδια μας, αλλά είναι στο χέρι σου να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.