Με αφορμή το μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, η φιλανθρωπική οργάνωση Coppafeel που εδρεύει στη Μ.Βρετανία και ιδρύθηκε από μια γυναίκα που παλεύει με τον καρκίνο του μαστού, ξεκίνησε μια εκστρατεία που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τις γυναίκες να εξετάζουν το στήθος τους από την εφηβική ηλικία , να εξοικειώνονται μαζί του και να μπορούν να ξεχωρίσουν πως είναι το “φυσιολογικό” στην αφή έτσι ώστε να μπορούν άμεσα να αφυπνιστούν αν νιώσουν κάτι διαφορετικό.

Με σύμμαχο την επιρροή των social media η οργάνωση επινόησε και το hashtag #WhatNormalFeelsLike προκειμένου να παρακινήσουν τις γυναίκες να κάνουν αυτοεξέταση μαστών και να επικοινωνούν τα συμπεράσματα τους με τη λέξη που τους έρχεται στο μυαλό και να μην προβληματίζονται αν δεν αποτελεί επιστημονικό όρο. Έτσι, ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναφέρουν περιγραφή όπως “σαν σφουγγάρι”, “σαν ζυμάρι” ή “στιφρό” στον γυναικολόγο τους.

Το site του Women’s Health έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βίντεο για την αυτοεξέταση μαστού:

Στο βίντεο η Dr. Tari King (χειρουργός-εξειδικευμένη στις επεμβάσεις μαστού), συμβουλεύει τις γυναίκες να κάνουν αυτοεξετάση στη στάση ή φάση που νιώθουν πιο βολικά, όρθιες ή ξαπλωμένες, στο ντους ή μπροστά από τον καθρέφτη. Στην αρχή της αυτοεξέτασης είναι καλό να γίνονται κάθετες κινήσεις προς το μαστό και στη συνέχεια να σηκώνετε το ένα χέρι και να ψηλαφίζετε κυκλικά το μαστό στην περίμετρο του. Έπειτα ξεκινά η ψηλάφηση του μαστού προς τη θηλή, στο πλαϊνό μέρος και σε όλη την επιφάνεια του. Αν νιώσετε κάτι περίεργο κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης, η χειρουργός συμβουλεύει να ξαπλώσετε και να δείτε αν νιώθετε την ίδια ανωμαλία και σε αυτή τη στάση. Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνετε την αυτοεξέταση καθώς το στήθος περνά από διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Η πιο “ήσυχη” περίοδος του στήθους είναι από την 3η μέρα της περιόδου ως την 10η μέρα του καταμήνιου κύκλου.

Τέλος, στο βίντεο παρέχονται και tips για την αυτοεξέταση:

  • Αναζητήστε σημάδια όπως αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή το περίγραμμα του στήθους
  • Δώστε σημασία αν παρατηρήσετε κοκκινίλες ή φαγούρα ειδικά στην περιοχή της θηλής
  • Χρησιμοποιήστε μέτρια πίεση για να νιώσετε την επιφάνεια αλλά και τον ιστό κάτω από το μαστό
  • Νιώσατε κάτι; Ελέγξτε την ίδια περιοχή στον άλλο μαστό για να κάνετε τη σύγκριση

Δεν είναι κλισέ: “Η πρόληψη όντως σώζει ζωές” και ειδικά μέχρι να φτάσετε στην ηλικία που έχει ορίσει ο γυναικολόγος σας για μαστογραφία η αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα αποτελεί το πιο χρήσιμο όπλο σας.checking-breast