Βγαίνεις συχνά, διασκεδάζεις και πίνεις, αλλά μήπως το τελευταίο έχει αρχίσει και… ξεφεύγει από τα όρια και ο οργανισμός σου σού δίνει σήματα πως πρέπει να το ελαττώσεις;

«Ένα διάλλειμα από το αλκοόλ είναι προφανές αν υπάρχει πρόβλημα εξάρτησης», τονίζει χαρακτηριστικά ο Jake Deutsch, ιδρυτής της κλινικής CURE Urgent Care. «Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που πίνουν διαρκώς, χωρίς να έχουν θέμα εξάρτησης, θα πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ, γιατί οι βλάβες στο συκώτι είναι μη αναστρέψιμες. Οπότε, το να πίνεις μερικά ποτά καθημερινά, μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβές με το να πίνεις διαρκώς. Το συκώτι δεν μπορεί να μεταβολίζει διαρκώς και έτσι υπάρχει κίνδυνος για κύρωση».

Το αλκοόλ είναι διουρητικό αλλά και αντικαταθλιπτικό, ενώ μπορεί να συνεισφέρει και στον ύπνο. Η μείωση του αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τσεκάρεις αν το σώμα σου λειτουργεί σωστά, ενώ θα δεις και πως ανταποκρίνεται στην έλλειψη του, βασιζόμενη στα παραπάνω.

Επίσης, η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει μέχρι και 50% την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων αλλά και του διαβήτη, αλλά η παρατεταμένη χρήση του μπορεί να έχει αντίστροφα αποτελέσματα. Έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Alcohol, έδειξε πως ένα Σαββατοκύριακο αλκοόλ, μπορεί να αλλάξει το DNA, την ίδια ώρα που μια άλλη έρευνα του PLOS ONE, παρουσίασε πως μόνο μια νύχτα αλκοόλ μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες στο αίμα!

Όμως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει και σε παχυσαρκία. Η μέση γυναίκα που κάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τρώει κανονικά γεύματα, μπορεί να φτάσει τις 6300 θερμίδες! Έτσι, η μείωση του αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα, αλλά και στην ρύθμιση της διατροφής.

Όμως, αν μειώσεις την αλκοόλ, ο Deutsch τονίζει πως δεν πρέπει να επιστρέψεις στις συνήθειες που είχες. Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο πιο ενεργό γίνεται το συκώτι στον μεταβολισμό των ενζύμων οπότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης στο μέλλον.

«Προφανώς κάθε αποχή μπορεί να κάνει καλό στον οργανισμό σου. Χρειάζεται, ωστόσο, χρόνο. Προτιμώ οι ασθενείς μου να διαφοροποιήσουν τις συνήθειες τους, παρά να σταματούν και να ξεκινούν την κατανάλωση τους», τόνισε ο Deutsch.