Η επιστήμη που μελετά το χιούμορ, το γέλιο και τη θεραπευτική επίδρασή του στο ανθρώπινο σώμα ονομάζεται “Γελωτολογία”. Γιατί υπήρξε η ανάγκη να ερευνηθεί η επίδραση του γέλιου; Επειδή έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της σιλουέτας μας αφού με ένα ξεκαρδιστικό γέλιο που συσφίγγει τους κοιλιακούς μύες, καίμε 35 θερμίδες περίπου.

Παράλληλα, μαζί με τους κοιλιακούς, γυμνάζεται το διάφραγμα και οι ώμοι. Λένε πως αν κάποιος γελάσει 100 φορές μέσα στην ημέρα είναι λες και έχει κάνει 15 λεπτά ποδήλατο. Δηλαδή, αν γελάσω 100 φορές μέσα σε μια μέρα θα κάψω συνολικά 3500 θερμίδες (35×100);;; Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο αλλά όπως φανερώνει και το ακόλουθο infographic οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να γελάσουν με το ζόριlaughter-infographic

Ποια είναι τα άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία; Το γέλιο μειώνει το στρες και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος το οποίο επηρεάζεται από το άγχος. Ταυτόχρονα, έρευνες έχουν αποδείξει πως μετά από ένα ξεκαρδιστικό γέλιο τα αγγεία μας διαστέλλονται κι έτσι το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα μέσα στο σώμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η αρτηριακή πίεση και προστατεύεται η καρδιά.

Τέλος, έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κανείς δεν μπορεί να γελάσει αν γαργαλήσει μόνος τον εαυτό του; Το γέλιο είναι μια εγκεφαλική δραστηριότητα. Όταν μας γαργαλάει κάποιος γελάμε έντονα γιατί είναι μεγάλη η έκπληξη και το ξάφνιασμα, εξάλλου οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το γέλιο ξεκίνησε ως μία αντίδραση των πρωτόγονων ανθρώπων σε ένα εξωτερικό ερέθισμα, κυρίως του κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση το γέλιο είναι μεταδοτικό. Όταν ακούμε κάποιον να γελά ο εγκέφαλος μας προετοιμάζεται να δεχτεί τη χαρά γι’αυτό καλό είναι να έχουμε γύρω μας ανθρώπους με τους οποίους περνάμε καλά γιατί όπως έλεγε και ο Μένανδρος, αρχαίος Αθηναίος κωμωδιογράφος, ”Αυτός που σε κάνει να γελάς, σε βοηθάει να ζεις”!