Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι απέδειξε πως οι ειδήσεις για την οικονομική κρίση, τις φυσικές καταστροφές κι γενικά οποιαδήποτε ανησυχητική είδηση οδηγεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων στην κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες.

Συγκεκριμένα, η ομάδα εκείνη που ήρθε αντιμέτωπη με νέα που είχαν να κάνουν με πάλη και αντιξοότητες, κατανάλωσε 70% περισσότερα γλυκίσματα πολλών θερμίδων σε σχέση με την ομάδα που έλαβε αδιάφορα νέα.

Επομένως, οι Έλληνες (και τόσοι άλλοι λαοί) είναι καταδικασμένοι σε χρόνια αύξηση βάρους λόγω οικονομικής κρίσης; Παρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρνητικά, το θετικό είναι πως υπάρχουν τρόποι να αποτελέσουμε την εξαίρεση με μερικούς απλούς τρόπους:

Πείτε ναι στη μαύρη σοκολάτα

Έχει αποδειχθεί πως η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο που καταπολεμά την κούραση, την κατάθλιψη και τον εκνευρισμό. Επίσης, η μαύρη σοκολάτα ρίχνει την υψηλή πίεση και μία νέα έρευνα απέδειξε πως εθελοντές με έντονο άγχος που έτρωγαν 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά κατόρθωσαν μέσα σε 2 εβδομάδες να μειώσουν τα επίπεδα στρες στον οργανισμό τους. Ισχύει βέβαια ο κανόνας του «παν μέτρον άριστον».

Προσθέστε το πράσινο τσάι στην καθημερινή διατροφή σας

Μια Ιαπωνική μελέτη έδειξε πως άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 5 φλυτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν κατά 20% μειωμένα επίπεδα στρες σε σχέση με όσους έπιναν ένα ή καθόλου τσάι. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ακόμα και η διαδικασία του να βυθίζεις το σακουλάκι του τσαγιού μέσα στο ζεστό νερό μπορεί να σε ηρεμήσει εκείνη τη στιγμή. Αν μάλιστα προσθέσετε και μία φέτα λεμόνι στο τσάι σας τότε απολαμβάνετε και τα οφέλη των αντιοξειδωτικών.

Φάτε μια μπανάνα

Έρευνες έχουν δείξει πως η μπανάνα επιδρά στην έκκριση περισσότερης ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας. Μάλιστα, τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης συνδέονται με την παχυσαρκία. Ρίξτε το συγκεκριμένο φρούτο μέσα στη τσάντα σας κι αν νιώσετε στεναχώρια, στρες ή εκνευρισμό, φάτε η μπανάνα σας!

Μην κάνετε δίαιτα

Ρωτήστε όποιον καλό διαιτολόγο θέλετε, και θα σας πει το ίδιο ‘’η χειρότερη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος δίαιτα είναι όταν περνάει μια περίοδο έντονου στρες’’. Η αγωνία του να διατηρείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με την απαγόρευση κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, προσθέτουν περισσότερο άγχος στο άτομο. Αντί να επικεντρώνεστε στο τι απαγορεύεται να φάτε, σκεφτείτε ΤΙ μπορείτε να φάτε.

Κάντε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας όπως να περιορίσετε τη ζάχαρη, να προτιμήσετε ακατέργαστους υδατάνθρακες από τους επεξεργασμένους όπως το άγριο ρύζι, τα μακαρόνια σικάλεως, το πολύσπορο ψωμί, τη βρόμη κι άλλες τροφές και φάτε για κολατσιό λίγα αμύγδαλα ή καρύδια.

Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει και η ζυγαριά μαζί με την τσέπη…