Οι γιορτές τέλειωσαν, τα στολίδια γύρισαν πίσω στο πατάρι, το καλοκαίρι είναι μήνες μακριά και οι μεγάλες βραδιές του χειμώνα μοιάζουν ατελείωτες. Ναι, η περίοδος μετά τις διακοπές είναι η πιο βαρετή και καταθλιπτική εποχή του χρόνου, αλλά αρκούν τέσσερεις απλοί τρόποι για να διώξετε τη μελαγχολία και να προετοιμαστείτε για τις ομορφότερες ημέρες που έρχονται.

1.       Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας περιορίζονται από παράγοντες όπως ο καιρός ή η έλλειψη του φωτός της ημέρας, είναι εύκολο να κολλήσουμε στα ίδια πρότυπα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την εξωτερική, καθημερινή ρουτίνα μας αλλά και τη συναισθηματική.

Μια λύση είναι να αλλάξετε τη ρουτίνα σας. Τίποτα ριζικό που θα σας χαλάσει την αίσθηση της σταθερότητας, αλλά μικρές αλλαγές που είναι αρκετές για φέρουν την ανανέωση στην ημέρα σας.

Αν τρώτε το μεσημεριανό σας στο γραφείο, πηγαίνετε σε ένα κοντινό εστιατόριο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το τρένο μια στάση πιο νωρίς και περπατήσετε τα τελευταία τετράγωνα μέχρι το σπίτι. Αν γυρίζετε σπίτι με τα πόδια, διαφοροποιείστε τη διαδρομή σας. Βρείτε ένα νέο χόμπι. Αναζητείστε στο Δήμο σας βραδινά μαθήματα. Πολλοί δήμοι προσφέρουν δωρεάν μαθήματα αγγειοπλαστικής, ζωγραφικής κ.α. ή δηλώστε εθελοντής εκπαιδευτής σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα και νοιώστε την ευχαρίστηση της προσφοράς. Υπάρχουν επίσης προγράμματα βοήθειας για αστέγους, ομάδες που οργανώνουν δεντροφυτεύσεις, ο Δήμος Ηλιούπολης είχε πρόσφατα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ηλικιωμένων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές… Αναζητήστε αυτό που θα σας παρακινήσει.

2.       Βάλτε ρυθμό στη ζωή σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κίνηση μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Είτε πρόκειται για πέντε λεπτά που χορεύετε στο καθιστικό σας στο ρυθμό του Gangnam style, είτε παρακολουθείτε μαθήματα χορού στο Δήμο ή στην σχολή της γειτονιάς σας, η άσκηση έχει μια πληθώρα οφέλη, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα είναι ότι βελτιώνει τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας, αφήνοντας σας πιο ευτυχισμένους και χαλαρούς (για να μην πούμε και πιο αδύνατους). Επιλέξτε κάτι που να σας παρακινεί κι αφήστε την «παραδοσιακή» άσκηση για κάποια άλλη στιγμή.

3.       Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Ξεχάστε τις todo λίστες (δηλαδή τις λίστες εκκρεμών υποχρεώσεων), πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε κάτι πιο ευχάριστο.

Καταγράψτε 5-10 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες από την ημέρα που μόλις πέρασε.

Φτιάξτε μια λίστα με ότι έχετε ολοκληρώσει κάθε ημέρα, μικρά και μεγάλα.

Γράψτε τις σκέψεις σας σ’ ένα ημερολόγιο. Το γράψιμο ενθαρρύνει τον εσωτερικό διάλογο, ρίχνει τις άμυνες και σας βοηθά να αποκαλύψετε τα πραγματικά συναισθήματά σας.

Βρείτε μια ημερομηνία που θεωρείτε σημαντική, στο άμεσο μέλλον, κι αρχίστε την αντίστροφη μέτρηση σβήνοντας στο ημερολόγιο κάθε ημέρα που περνά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Απλά μια ημερομηνία που σκοπεύετε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Η γιορτή σας, τα γενέθλια ενός αγαπημένου σας προσώπου, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, οτιδήποτε θα σας γεμίζει με μια μικρή, γλυκιά προσμονή.

4.       Κάντε παρέα

Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν επηρεάζουν τα επίπεδα της ευτυχίας μας και την ικανοποίηση. Οι χαρούμενοι και θετικοί άνθρωποι γύρω μας, είναι ένας φανταστικός τρόπος για να φτιάξει το κέφι μας.

Επιλέξτε από τον κύκλο των φίλων σας ένα ή δύο χαρούμενα κι αισιόδοξα άτομα, που περνάτε καλά μαζί τους και κανονίστε τακτικές συναντήσεις για καφέ και κουβεντούλα. Αν σας είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτούς τους ανθρώπους μέσα στην υπάρχουσα ομάδα των φίλων σας, χρησιμοποιήστε το σαν μια ευκαιρία να επεκταθείτε. Υιοθετώντας ένα νέο χόμπι (βλ. ιδέα Νο1) ή ακολουθώντας ένα νέο τρόπο άσκησης (ιδέα Νο2), έχετε μεγάλες πιθανότητες να γνωρίσετε νέους φίλους που μοιράζονται παρόμοια με σας ενδιαφέροντα.

Και μην ξεχνάτε ότι ο χειμώνας στην Ελλάδα δεν κρατάει πολύ. Όπως λέει και η παροιμία “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”!