Ακόμα και αν δεν οι λέξεις πουέντ, τουτού, Passé, Pointe, πρώτη θέση, δεύτερη θέση, barre, δεν σας λένε τίποτα, σίγουρα έχετε ακούσει για την περίφημη πειθαρχία που αποκτούν οι χορευτές του μπαλέτου.

Η αλήθεια είναι πως το μπαλέτο είναι σκληρό «σπορ» (η ταινία «Μαύρος Κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι καταπιάνεται έντονα με τον ψυχισμό μιας prima ballerina), είναι επίσης ένα παράδειγμα που αποδεικνύει πως όλα τα επιτεύγματα μας είναι περισσότερο θέμα προσπάθειας, αφοσίωσης και αποφασιστικότητας παρά τύχης.

Για του λόγου του αληθές, ακολουθούν μερικές αρχές από τη μεθοδολογία του μπαλέτου που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή:

Η καθημερινότητα χρειάζεται τη ρουτίνα της

Έχουμε συνδέσει τη λέξη «ρουτίνα» με κάτι αρνητικό κυρίως επειδή – δίχως να το συνειδητοποιούμε – καταλήγουμε να εξυπηρετούμε τη ρουτίνα αντί η ρουτίνα να εξυπηρετεί εμάς. Το μπαλέτο βασίζεται στη ρουτίνα καθώς οι ίδιες κινήσεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά σε κάθε μάθημα προκειμένου το σώμα να παραμένει δυνατό και ευλύγιστο.

Στην καθημερινή ζωή η ρουτίνα είναι που θα σε οδηγεί κάθε μέρα στο γυμναστήριο και η ρουτίνα είναι εκείνη που αν την έχεις φέρει στα μέτρα σου θα σου εξασφαλίζει αρκετές ώρες απαραίτητου ύπνου.

Η «προσπάθεια» και το «λάθος» είναι πολύτιμα μαθήματα ζωής

Το μπαλέτο είναι συνυφασμένο με τις ατέλειωτες πρόβες και την βελτίωση της τεχνικής και όπως είναι αναμενόμενο η προσπάθεια αυτή φέρνει και πολλά λάθη μέχρι να επιτευχθεί το άψογο αποτέλεσμα.

Οι χορευτές του μπαλέτου έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την απογοήτευση αλλά και τη δόξα. Το μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από εκείνους είναι να μην το βάζουμε κάτω και πως κάθε δοκιμασία μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας.

Σκεφτείτε το αλλιώς ‘’Πως θα γίνεις καλός καπετάνιος αν συναντάς μόνο ήρεμη θάλασσα;’’

Η ζωή είναι σκληρή αλλά εσύ κράτα το κεφάλι ψηλά και χαμογέλα

Στο μπαλέτο οι χορευτές διδάσκονται πως η στάση του σώματος είναι το Α και το Ω και πως ό,τι κι αν συμβαίνει το κεφάλι παραμένει ψηλά και το βλέμμα κοιτάζει μακριά.

Παράλληλα ένας χορευτής μένει πάντα χαμογελαστός πάνω στη σκηνή ακόμα και αν έχει τραυματιστεί ή κάνει κάτι λάθος στη χορογραφία.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή μας σαν μια παράσταση μπαλέτου. Όποια κι αν είναι η δοκιμασία, ας προσπαθήσουμε να μην σκύψουμε το κεφάλι, να κοιτάξουμε μακριά προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον και να ζορίζουμε τον εαυτό μας να χαμογελά ακόμα και αν δεν έχει καμία διάθεση.

Τώρα, πάρε 1η θέση και ξεκίνα…