Πως κατορθώνει μια Πολιτεία να βρίσκεται στη 19η θέση της περιφέρειας με τα χαμηλότερα ποσοστά εφηβικών κυήσεων όταν το 2008 βρισκόταν στην 29η θέση; Απλώς, οι διοικητές εγκρίνουν ένα δωρεάν πρόγραμμα αντισύλληψης που παρέχεται σε γυναίκες χαμηλού εισοδήματος μέσα από 68 κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού στο Κολοράντο.

Τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος είναι εντυπωσιακά: 40% μείωση στα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης στο Κολοράντο. Σε γενικότερο επίπεδο, στις Πολιτείες των ΗΠΑ που εφαρμόστηκαν παρόμοια προγράμματα οι εκτρώσεις μειώθηκαν κατά 35%. Ο κυβερνήτης του Κολοράντο John Hickenlooper  δήλωσε σχετικά ‘το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πως έχει βοηθήσει χιλιάδες νεαρές κοπέλες του Κολοράντο να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους, να κυνηγήσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να αναβάλλουν μια εγκυμοσύνη μόλις νιώσουν έτοιμες να ξεκινήσουν οικογένεια’.

Κατά πολλούς η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός ότι η έφηβη μπορεί να επισκεφθεί η ίδια την κλινική και δεν χρειάζεται η συναίνεση ή παρουσία του κηδεμόνα για να λάβει την αντισύλληψη. Η συγκεκριμένη πτυχή του ζητήματος έχει προβληματίσει αρκετούς σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει ο γονέας στη σεξουαλική εκπαίδευση του παιδιού, αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης…

Σε κάθε περίπτωση τα στατιστικά που φτάνουν από το μακρινό Κολοράντο αρκούν για να τονίσουν πως η αντισύλληψη προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και δίνει σε μια νέα κοπέλα τη δυνατότητα να διεκδικήσει όλα όσα θέλει και ονειρεύεται στη ζωή της δίχως να αναλαμβάνει μια ευθύνη που είναι πολύ βαριά για τους ώμους της ή να αναγκάζεται να υποβληθεί σε έκτρωση.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε πως υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης (σπιράλ, αντισυλληπτικό χάπι, βαζεκτομή) με το προφυλακτικό να είναι το μόνο μέσο πρόληψης ενάντια και σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ιός HIV, Ηπατίτιδα C κ.α.

Μέθοδοι αντισύλληψης

Μέθοδοι αντισύλληψης

Καν’το όπως στο Κολοράντο λοιπόν, για να πάρεις εσύ τις αποφάσεις της ζωής σου και να μην αφήσεις μια “άτυχη” στιγμή να καθορίσει όλη σου τη ζωή.

Πηγή: Elite Daily