Πριν από χρόνια χάζευα κάποιο lifestyle περιοδικό ή site και να παρατηρούσα την πολυτελή ζωή…των άλλων! Επιβλητικά σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα, looks που μπορεί να στοιχίζει μια μικρή περιουσία το καθένα. Εικόνες που μοιραία με έβαζαν σε μια φάση σύγκρισης και προβληματισμού:

Μήπως αυτό είναι η ευτυχία;

Άραγε, τι προβλήματα μπορεί να έχουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν το οικονομικό λυμένο και ζουν μέσα στη χλιδή;

Και κάπου εκεί άρχισαν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μου και ενώ στην αρχή στεναχωριόμουν που έπρεπε -ήθελα, δεν ήθελα- να καταπιέσω την καταναλωτική μου μανία, όταν πέρασα τα δύσκολα στάδια του στερητικού συνδρόμου ένιωσα απελευθέρωση. Κι αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Με έβαλε σε σκέψεις για τη ζωή που ήθελα τελικά να ζήσω που θα μπορούσε να είναι με λιγότερα υλικά αντικείμενα και τελικά διαπίστωσα τα εξής:

Όταν έχεις λιγότερα πράγματα, αρχίζεις να χαλαρώνεις. Χώρος με λιγότερα έπιπλα και αντικείμενα, τακτοποιημένες ντουλάπες, λιγότερη υπερβολή, περισσότερη απλότητα. Η αίσθηση του χώρου και των “λίγων και καλών” υλικών αγαθών φέρνει απίστευτη ηρεμία στο μυαλό.

Ανακαλύπτεις πως τα υλικά αντικείμενα δεν καθορίζουν την προσωπικότητα σου. ΟΚ, για εμένα ένα αυτοκίνητο -ακριβό ή οικονομικό – παραμένει ένα σιδηρικό με τέσσερις ρόδες και μια μηχανή, αλλά εντάξει, δεν ξέρω τίποτα από αμάξια, οπότε θα φέρω ένα άλλο παράδειγμα: Μπορεί να ένιωθα υπέροχα και “κάποια” κρατώντας μια ακριβή τσάντα. Μέσα στην καθημερινότητα όμως έπαψε να με ενδιαφέρει τι τσάντα κρατάω, και στο τέλος της ημέρας όταν έμπαινα στο σπίτι και άφηνα την τσάντα πάνω στην καρέκλα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος -όχι κάποια- με τα ίδια προβλήματα. Άσε που μετά πήρα κι ένα οικονομικό backpack και έκανα πιο πρακτική την καθημερινότητα μου.

Δίνεις σημασία σε αυτά που έχουν πραγματική αξία. Αν αντισταθείς στην καταναλωτική μανία -ειλικρινά τι να το κάνεις ένα ακόμα φόρεμα ή το καινούργιο μοντέλο του ήδη καινούργιου κινητού σου- τότε θα μπορέσεις να εστιάσεις κάτι πιο ουσιώδες όπως το να σου περισσεύουν χρήματα ώστε να κάνεις εκείνο το ταξίδι στον προορισμό του εξωτερικού που πάντα ονειρευόσουν.

Η θετική ενέργεια μπαίνει -επιτέλους- στη ζωή σου. Δώρισε/Κρύψε/Πέταξε αντικείμενα που σου δημιουργούν αρνητικές αναμνήσεις. Δώρισε πράγματα που δεν χρειάζεσαι όπως κουβέρτες που είναι στο πατάρι εδώ και χρόνια και ρούχα που δεν φοράς πια σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη (διανύουμε και περίοδο προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη). Η θετική ενέργεια δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά για να την αποκτήσεις πρέπει πρώτα να της δώσεις μια πρακτική μορφή.

Κι επειδή όλα τα πράγματα στη ζωή είναι θέμα οπτικής γωνίας, η αντίληψη είναι απλή: Μπορείς να εστιάσεις σε όλα αυτά που δεν έχεις ή να δεις πως μπορείς να απολαύσεις αυτά που ήδη έχεις!