…ή της Taylor Swift κι άλλων αστεριών της ποπ και κάντρι μουσικής. Η προτροπή στη συγκεκριμένη μουσική ακρόαση βασίζεται σε αποτέλεσμα έρευνας της Ιατρικής Σχολής Feingberg του Northwestern University η οποία αξιολόγησε την ανοχή στον πόνο για 60 ασθενείς-παιδιά που είχαν υποβληθεί σε παιδιατρική εγχείριση όταν άκουγαν τη μουσική της επιλογής τους. 

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ: σε εκείνους που μετά την εγχείριση άκουγαν τη μουσική της προτίμησης τους (κυρίως γνωστά ποπ κομμάτια όπως αυτά της Rihanna και της Taylor Swift), σε εκείνους που διάλεξαν την ανάγνωση-ακρόαση ενός audio-book και σε εκείνους που φόρεσαν ακουστικά που μπλόκαραν τον ήχο για 30 λεπτά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015 στην περιοδική έκδοση για την Παιδιατρική Εγχείρηση (Pediatric Surgery International journal), τα παιδιά που άκουσαν την αγαπημένη τους μουσική ή ιστορίες άντεξαν περισσότερο τον πόνο σε σχέση με εκείνα που πέρασαν το πρώτο στάδιο της ανάρρωσης στην απόλυτη ησυχία.girl-listening-to-music

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Santhanam Suresh, πιστεύει πως η μουσική εμπόδισε τον εγκέφαλο να αναπαράγει αναμνήσεις του πόνου. ‘Η ιδέα είναι πως αν δεν το σκέφτεσαι, τότε δεν θα το νιώσεις τόσο έντονα’ δήλωσε η Dr. Suresh σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της  και συμπλήρωσε ‘Προσπαθούμε να ξεγελάσουμε λίγο τον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να οδηγήσουμε τις διαδρομές του εγκεφάλου σε ένα διαφορετικό μονοπάτι’.

Η έρευνα της Dr. Suresh και της ομάδας της θεωρείται καινοτομική καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας πολλών γιατρών να μειώσουν τη δόση των αναλγητικών φαρμάκων που χορηγούνται στους ασθενείς μετά από μια εγχείριση και ειδικά στα παιδιά.

Η πρόσφατη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα μιας παλαιότερης που δημοσιεύθηκε σε journal των Αναισθησιολόγων η οποία φανέρωσε πως μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς που άκουγαν τζαζ μουσική μετά την εγχείρηση τους, είχαν φυσιολογικούς χτύπους στην καρδιά και μειωμένο στρες.

Μία σημαντική πτυχή των δύο προαναφερόμενων ερευνών είναι πως αποτελούν ανέξοδες και ακίνδυνες μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου. Έτσι, την επόμενη φορά που βιώσετε πόνο ή αναρρώνετε από επέμβαση μην ξεχάσετε τα ακουστικά και τη συσκευή με το αγαπημένο σας playlist!

Πηγή: International Business Times