Τα συμπτώματα γνωστά: ξαφνική εφίδρωση, χέρια που τρέμουν, έντονος πονοκέφαλος, ταχυπαλμίες, δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία, κακή ποιότητα ύπνου. Το άγχος βρίσκει πολλούς τρόπους να εκδηλωθεί στο σώμα. Παρόλο που η καταπολέμηση του γίνεται κυρίως μέσω ψυχοθεραπείας (ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιου στρες) όταν εκδηλώνεται κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, οι περισσότεροι ευχόμαστε να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άμεσα για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μερικοί απλοί και φυσικοί τρόποι που συμβάλλουν στην άμεση μείωση της έντασης που προκαλεί το άγχος και είναι οι εξής:

Τα ροφήματα

Όταν νιώθετε υπερένταση, ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι ή πράσινο τσάι (που περιέχει την ηρεμιστική ουσία L-θεανίνη) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή για να αποφορτιστείτε.

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε και το τσάι μελισσόχορτου που είναι γνωστό από το μεσαίωνα για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες αφού μειώνει τους αυξημένους παλμούς και καταπολεμά την αϋπνία. Το συγκεκριμένο βότανο μπορείτε να το βρείτε και σε σταγόνες ή κάψουλες.

Η άσκηση

Εικοσιένα λεπτά γυμναστικής είναι αρκετά για μειώσουν το στρες. Έτσι, όταν νιώθετε πως κάποιο από τα γνωστά-άγνωστα συμπτώματα σας χτυπά την πόρτα, ανεβείτε για 20-30 λεπτά στον διάδρομο, το ελλειπτικό ή το ποδήλατο και αν το σύμπτωμα σας βρει στο χώρο εργασίας βγείτε έξω και περπατήστε για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το «θαυματουργό» άρωμα

Σύμφωνα με μελέτη δύο Ελληνίδων επιστημόνων του Οδοντιατρικού Ινστιτούτου του King’s College του Λονδίνου, ασθενείς αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι πριν το ραντεβού τους με τον οδοντίατρο αν η αίθουσα αναμονής αρωματιζόταν με έλαιο λεβάντας. Επιπρόσθετα μια άλλη μελέτη απέδειξε πως οι μαθητές που εισέπνεαν έλαιο λεβάντας πριν από εξετάσεις ένιωθαν λιγότερο στρες αν και κάποιοι ανέφεραν πως ένιωθαν λίγο πιο «βαρύ» το κεφάλι τους. Ίσως, το έλαιο λεβάντας να μην ιδανικό όταν απαιτείται διαύγεια αλλά σίγουρα μπορεί να αποφορτίσει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα!lavender

Η διατροφή

Όταν το στρες επιτίθεται στο σώμα μας τότε το επίπεδο γλυκόζης μειώνεται στο αίμα και έτσι ο εκνευρισμός εντείνεται λόγω ξαφνικής πείνας. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε μια άμεση ώθηση στο σάκχαρο τρώγοντας λίγους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια ή ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα και στη συνέχεια μην ξεχάσετε να πιείτε και ένα από τα προαναφερόμενα ροφήματα.

Επίσης, βάσει ερευνών έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο στρες είναι εκείνοι που συνήθως παραλείπουν το πρωινό. Η πρόταση των επιστημόνων είναι το πρωινό να περιλαμβάνει αυγά καθώς ο κρόκος τους αποτελεί πλούσια πηγή χολίνης, μια χημική ουσία που η έλλειψη της συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους.dark_chocolate

Η σωστή θερμοκρασία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί λίγα λεπτά στη σάουνα αρκούν για να σας καλμάρουν; Η ερμηνεία είναι απλή καθώς η θερμότητα χαλαρώνει τους μύες ενώ παράλληλα επιδρά θετικά στους νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεση όπως τη σεροτονίνη την ορμόνη της ευτυχίας.

Αν μια σάουνα ή χαμάμ δεν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι σας και δεν ενδείκνυται για καθημερινές επισκέψεις, μπορείτε απλώς να κάνετε ένα καυτό ντους ή αν έχετε τζάκι να καθίσετε κοντά στη φωτιά απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι τσάι (να, το, πάλι το ρόφημα).sauna

Τέλος, μην ξεχνάτε το πιο βασικό από όλα: Να παίρνετε βαθιές ανάσες και να αναρωτιέστε «Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί;». Σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου.