Τα έπινα πρόσφατα με έναν φίλο και μου έλεγε τον πόνο του για μια κοπέλα. Να κάνει κίνηση, να μην κάνει, να της δείξει πόσο ενδιαφέρεται ακόμα κι αν τα σημάδια είναι ομιχλώδη; Τι κάνεις όταν υπάρχει πίεση χρόνου, όταν το αντικείμενο του πόθου έχει έρθει για λίγες μέρες από το εξωτερικό με αφορμή τις διακοπές του Πάσχα;

Ειλικρινά, δεν είχα κάποια συμβουλή να του δώσω γιατί μου έλειπαν πολλά δεδομένα από την ιστορία και το άλλο άτομο δεν το γνώριζα καν, αλλά τότε μου ήρθε στο μυαλό ένα από αυτά τα viral τσιτάτα που τυχαίνει να μου αρέσει πολύ και να μη το θεωρώ “αμπελοφιλοσοφία” αλλά στάση ζωής. Λέω λοιπόν στον φίλο μου  “Ξέρεις τι είναι καλύτερο από το ‘Just Do it?’

“Τι;” με ρωτά

Το “Just Did It”Just-Did-It

Με κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα και πήγε να πάρει τηλέφωνο την κοπέλα. (αληθινή ιστορία, btw).

Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο, διάλογο σκέφτηκα να σκεφτώ δύο λόγους για τους οποίους αξίζει να παίρνουμε το ρίσκο κάθε μα κάθε φορά:

Ανακαλύπτεις κάτι άλλο πέρα από τη ζώνη ασφάλειας σου και εντέλει ανακαλύπτεις τον πραγματικό σου εαυτό

Αυτόν που δεν μένει στο βόλεμα και τη συνήθεια. Αυτόν που αναζητά συνεχώς νέες εμπειρίες. Αυτόν που βλέπει την ευκαιρία και την αρπάζει δίχως να την υπεραναλύει. Αυτόν που αναγνωρίζει το τέλμα σε μια κατάσταση (σχέση, δουλειά) και δεν φοβάται να κάνει την αλλαγή.

Όσο πιο πολλά ρίσκα παίρνεις, τόσο πιο κοντά έρχεσαι στην επιτυχία

Τι προτιμάς να αναρωτιέσαι “τι θα είχε συμβεί αν…” ή “συνέβη αυτό και ήταν…”. Η γνώση και η εμπειρία έρχεται μέσα από τα μαθήματα που μας δίνουν τα λάθη μας. Κι όσο περισσότερα μαθήματα πάρεις τόσο πιο εντατική είναι η προετοιμασία για την επίτευξη των στόχων σου.

Μία από τις πιο πετυχημένες συγγραφείς όλων των εποχών, η δημιουργός της σειράς Harry Potter, JK Rowling η οποία είχε λάβει πολλές απορρίψεις για το πρώτο χειρόγραφο της μέχρι να διαβαστεί κατά τύχη από την οχτάχρονη κόρη ενός editor σε εκδοτικό οίκο και χάρη στην επιμονή της μικρής να έχουν πλέον πωληθεί εκατομμύρια αντίτυπα του διοπτροφόρου μάγου σε όλο τον κόσμο: ‘Είναι απίθανο να ζήσεις δίχως την αποτυχία εκτός αν ζήσεις τόσο προσεχτικά που μπορεί να μην έχεις ζήσει καθόλου, και σε αυτή την περίπτωση έχεις αποτύχει όπως και να’χει’.

Μην το αναλύεις, πάρε το ρίσκο!