Το στήθος σε μια γυναίκα είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία στον πόνο, και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχει πάντα αγωνία για το αν είναι κάτι σοβαρό. Υπάρχουν, ωστόσο, αιτίες που σίγουρα δεν γνώριζες για τον πόνο…

-Ορμονικές αλλαγές

Η συνηθέστερη αιτία που προκαλεί τον πόνο στο στήθος είναι η αλλαγή των ορμονών, η οποία έρχεται μαζί με την περίοδο σου. Το σώμα αντιδρά στην αύξηση των οιστρογόνων και έτσι πρήζεται το στήθος μια πέρα πριν την περίοδο σου και παραμένει έτσι μια μέρα μετά την έναρξη της. Ο πόνος αυτός ονομάζεται «πόνος περιόδου» και σχετίζεται με τον κύκλο σου. Στην περίπτωση που υπάρχει τέτοιος πόνος κάθε φορά που αδιαθετείς, η λύση είναι στα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία έχουν την ιδιότητα να κρατούν τα οιστρογόνα σε φυσιολογικά επίπεδα.

-Έντονη σωματική άσκηση

Ίσως έκανες υπερβολικά βάρη στο γυμναστήριο ή αρκετά pushups. Ο πόνος στο στήθος μετά το γυμναστήριο είναι αρκετά δικαιολογημένος και δεν πρέπει να συγχέεται με κάτι πιο σοβαρό, ειδικά μετά από μια επίπονη προπόνηση. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείς είναι θερμοφόρες και ειδικές κρέμες για μυϊκές θλάσεις.

-Το σουτιέν σου δεν είναι το κατάλληλο

Η λάθος επιλογή στο σουτιέν μπορεί να έχει αρκετές συνέπειες στο στήθος σου. Αν το σουτιέν σου είναι πολύ σφιχτό ή το cup είναι πολύ μικρό, τότε το σύρμα που υπάρχει θα πιέζει αρκετά το στήθος σου. Αν δεν υποστηρίζεται σωστά, από την άλλη, τότε η κίνηση στο περπάτημα ή στις καθημερινές ασχολίες μπορεί να προκαλέσει πόνο. Το «κλειδί» είναι να βρεις το ιδανικό μέγεθος σουτιέν.

-Το στήθος σου έχει κύστες

Αν έχεις διαγνωστεί με κύστες στο στήθος, τότε είναι πολύ πιθανό ο πόνος και η ευαισθησία στην περιοχή να σχετίζονται. Σύμφωνα με το National Breast Cancer Foundation, ο ιστός στο στήθος, ο οποίος είναι ανομοιόμορφος λόγω των κυστών, δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον καρκίνο, ωστόσο καλό θα ήταν να γίνονται ανά τακτά διαστήματα έλεγχοι.

-Το jogging σου δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές

Αν είσαι από τις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο στήθος από το κανονικό, είναι πολύ σημαντικό όταν πηγαίνεις για τρέξιμο να φοράς το κατάλληλο αθλητικό σουτιέν. Ο λόγος είναι πως οι κραδασμοί που δημιουργούνται από το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ευαισθησία στο στήθος και αυτό προκαλεί πόνο.